Data publicării:

De ce reabilitarea falezei Tulcea a durat trei ani. Horia Teodorescu, totul despre acest obiectiv strategic / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre inaugurarea falezei Ivan Patzaichin din Tulcea.

Horia Teodorescu a vorbit despre investițiile făcute în județ și a explicat de ce a durat trei ani pentru ca faleza din Tulcea să fie finalizată.

„Zilele acestea este inaugurat un obiectiv cu interes turistic, interes strategic chiar. În urmă cu trei ani ne vedeam în plin șantier. De ce a durat 3 ani s-ar putea întreba cineva?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Da, într-adevăr, acum 3 ani ne-am întâlnit aici și îmi puneați anumite întrebări: „Când se va termina această faleză”, „Cât de greu va fi”, lucruri la care la acea vreme eu am răspuns nu cu toate detaliile pe care le am acum.

Faleza din Tulcea este o faleză care, din punct de vedere al constructorului, a fost o faleză grea, ca și execuție. De ce? Pentru că noi avem de-a face aici cu ape care nu-și păstrează un nivel constant așa cum le avem de obicei la mare, în alte părți, pe ape statice.

În afară de faptul că este curgătoare, Dunărea își schimbă nivelul într-o lună poate cu doi, trei metri. Ca să lucrezi în aceste condiții trebuia să aștepți anumite perioade propice mai ales pentru forarea piloților de-a lungul falezei.

Să nu uităm că au fost peste 2300 de piloți forați. Acești piloți au diametrul de un metru, cămășuiți, armați și săpați în zona dură, tare a terenului, deci sub apă, se mai duceau de la 15 la 30 de metri în pământ că să-și capete stabilitate.

Acești piloți forați erau legați la rândul lor cu niște grinzi care se duceau perpendicular pe faleză. La rândul lor, aceste grinzi erau consolidate cu o platforma armată astfel încât să facă un întreg și niciodată să nu existe posibilitatea ca tot ceea ce se sprijină pe acele materiale, bolovani imenși de piatră, să nu aibă posibilitatea să se spele și să vină înapoi în Dunăre, să creeze acele caverne, crevase, în structura falezei.", a spus Horia Teodorescu. 

„Ne-am dorit să fie o faleză funcțională"

„Văzută din exterior, faleza pare o lucrare nu foarte mare. Ea nu era foarte mare, dar este o lucrare foarte complexă. Ceea ce vede omul cu ochiul liber, un granit, o mână curentă, niște stâlpi, asta este partea mică și de plăcut ochiului la faleza din Tulcea.

Eu credeam că o să facem o faleză frumoasă, plăcută pentru localnici pentru că ei își plimbă copiii, ei se plimbă pe această faleză aproape zilnic, dar ne-am dorit să fie o faleză funcțională, o faleză valoroasă și pentru cei care vin și ne calcă pragul. Aici mă refer la navele de croazieră, la turiștii care vin și își ancorează ambarcațiunile mai mici sau mai mari la noi aici. Două lucruri foarte importante mai sunt de spus.

În primul rând, această faleză reprezintă intrarea în această perlă a țării care este Delta Dunării și trebuia să avem și noi un port de preluare a turiștilor.

În al doilea rând, am vrut să ne ridicăm la standardul pe care l-a avut că sportiv Ivan Patzaichin. Prin hotărâre de consiliu, această faleză va purta numele Ivan Patzaichin.", a spus Horia Teodorescu la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel