De ce preoţii romano-catolici nu au voie să se însoare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Una dintre caracteristicile definitorii ale Bisericii Romano-Catolice, este faptul că, spre deosebire de preoţii altor culte creştine, cei catolici nu se pot însura.

În Biserica Romano-Catolică se crede că actul celibatului pentru preoţi este impus încă de autoritatea apostolică. Din punct de vedere teologic, romano-catolicii vor să imite exemplul vieţii caste duse de Iisus Hristos, prin urmare în acest cult se crede că cel care doreşte să fie preot trebuie să se căsătorească doar cu Biserica şi să slujească exclusiv acestei insitituţii religioase, nu vreunei femei.

CITEȘTE ȘI: Biserica Catolică. Vatican, schimbare care va zdruncina din temelii Biserica

În sprijinul acestei reguli, Biserica Catolică s-a bazat pe interpretările unor învăţături din Noul Testament, învăţături şi versete emise de către Sfântul Pavel. Din punct de vedere preoţii catolici nu se pot însura din mai multe motive.

În primul rând preoţii care aleg să intre şi în rândul ordinelor religioase catolice, cum ar fi Iezuiţii, Dominicanii, Benedictinii, Franciscanii, etc, depun un jurământ prin care se angajează să rămână celibatari pentru tot restul vieţii lor. În al doilea rând, chiar şi preoţii obişnuişi care primesc o dioceză sunt obligaţi să depună un jurământ al celibatului şi castităţii, jurământ care interzice de asemenea orice legătură romantic-sexuală cu femeile.

În al treilea rând, Biserica Catolică a stabilit propriile reguli şi legi care interzic căsătoria papilor, cardinalilor, preoţilor , călugărilor şi călugăriţelor săi. Acest lucru este stipulat prin Canonul 1087 care stipulează clar că :
„Persoanelor care servesc în Sfânta Biserică le este interzis dreptul de a se căsători şi a avea familie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel