Data actualizării:
Data publicării:

De ce pisicile își ling lăbuțele după ce mănâncă

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Pisicile sunt animale meticuloase și se îngrijesc de mai multe ori pe zi. Totuși, poate te-ai întrebat de ce pisicile își ling lăbuțele din față după fiecare masă. Chiar dacă nu și-au atins mâncarea cu labele, toate pisicile tind să facă acest lucru. Îngrijirea legată de mâncare ar putea fi o reminiscență a ritualurilor de vânătoare din sălbăticie, când prindeau prada vie.

Îngrijirea capului și a feței după masă

Pisicile se îngrijesc din mai multe motive. Mâncarea pentru pisici, mai ales cea umedă, poate împrăștia particule mici și poate lăsa uleiuri și mirosuri de mâncare în jurul gurii, pe mustăți, pe față sau chiar pe labele din față. Menținerea curățeniei este foarte importantă pentru multe pisici, astfel că, pentru ele, aceste particule de mâncare nu ar trebui să rămână acolo și trebuie îndepărtate!

Pisicile se curăță cu limba, care are o suprafață aspră ce poate „pieptăna” și separa fiecare fir de păr, în timp ce distribuie saliva pentru a desprinde particulele de murdărie. Deși pisicile sunt extrem de flexibile, există unele zone ale corpului la care limba lor pur și simplu nu poate ajunge, cum ar fi urechile, partea superioară a feței, ceafa și zona din jurul gurii și maxilarului. Pentru aceste locuri, ele folosesc una dintre lăbuțele din față pe post de „cârpă de spălat”.

Mai întâi își linge lăbuța pentru a o umezi, apoi pisica folosește aceeași lăbuță pentru a aplica umezeala pe zona care trebuie curățată. Pisicile vor repeta acest ritual de mai multe ori pentru fiecare zonă de curățat. În final, când au terminat, vor curăța lăbuța care a colectat murdăria.

Data viitoare când pisica ta mănâncă, urmărește-o atent și vei fi martorul întregii operațiuni. 

2. Sursa foto... (pisica-close-up-portrait-cat_60057800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Grooming-ul excesiv în jurul mesei

Proprietarii de pisici știu că acest proces de grooming este liniștitor și calmant pentru orice pisică. Dar, la fel cum noi, oamenii, putem avea o ușoară indigestie după ce mâncăm un desert sau alimente ușor iritante sau care provoacă alergii, pisicile pot reacționa în același mod. Dacă pisica ta manifestă grooming excesiv în jurul orei de masă, înregistrează un videoclip și consultă-te cu medicul veterinar. Uneori, grooming-ul excesiv poate indica un disconfort.

Multe pisici cu alergii alimentare vor avea episoade de vărsături pe parcursul vieții. Totuși, vărsăturile la o pisică nu sunt normale, cu excepția cazurilor ocazionale când au ghemotoace de blană. Deși există mai multe remedii pentru ghemotoacele de blană, vărsăturile ar trebui întotdeauna verificate de un veterinar.

Amintiți-vă, un anumit nivel de grooming este normal pentru pisici. De asemenea, puteți observa și alte comportamente după ce pisica mănâncă. Pare lipsită de energie? Vrea să se culce imediat? La fel ca toate speciile de prădători, pisicile sălbatice erau menite să mănânce prada vânată și ocazional materie vegetală proaspătă pentru vitamine, fibre și minerale.

Este recomandat să discuți cu medicul veterinar despre dieta pisicii tale, iar acordarea atenției semnelor de disconfort sau boală te va ajuta să îi oferi prietenului tău blănos cea mai bună îngrijire, potrivit Thesprucepets.com

VEZI ȘI: Cum să-ți dresezi pisica să nu fie rea https://www.dcnews.ro/cum-sa-ti-dresezi-pisica-sa-nu-fie-rea_968457.html 

VEZI ȘI: Ce a făcut un câine imediat după ce a găsit o pisică în curtea stăpânilor săi: "Nu degeaba se zice că rasa asta are inimă de aur!" - VIDEO https://www.dcnews.ro/ce-a-facut-un-caine-imediat-dupa-ce-a-gasit-o-pisica-in-curtea-stapanilor-sai-nu-degeaba-se-zice-ca-rasa-asta-are-inima-de-aur-video_968468.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel