De ce oamenii preistorici și-au pierdut coada în timpul evoluției | STUDIU
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
De ce nu mai avem coadă și astăzi?

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la prestigioasa Universitate Langone Health din New York aruncă o lumină nouă asupra evoluției speciei umane și a primatelelor, evidențiind posibilele explicații pentru absența cozii la oameni, în contrast cu multe dintre rudele lor din regnul animal, scrie NDTV. Astfel, se crede că dezvoltarea cozii la strămoșii noștri umani s-ar fi oprit cu aproximativ 25 de milioane de ani în urmă. „Studiul nostru explică modul în care evoluția "ne-a lăsat" fără coadă, o curiozitate care m-a intrigat încă de când eram tânăr”, a spus autorul principal al studiului, dr.Bo Xia.

Lipsește o secvență din ADN 

Într-o investigație amplă, cercetătorii au analizat mostre de ADN prelevate de la oameni, maimuțe fără coadă și alte specii de maimuțe, descoperind că secvența genetică lipsește în cazul acestora din urmă, o secvență pe care o împărtășesc strămoșii comuni ai primelor două categorii.

Conform unui studiu publicat în revista „Natura”, procesul prin care s-a ajuns la absența cozii în evoluția umană și a maimuțelor nu s-a datorat unei mutații clasice în ADN, ci unei inserții de alt „fragment” de cod genetic, denumit AluY, în cazul strămoșilor fără coadă din era preistorică îndepărtată.

Această descoperire cu totul inedită arată că noua genă introdusă a avut un impact semnificativ asupra lungimii cozii. Atunci când a interacționat cu o altă genă, cunoscută sub numele de TBXT, a generat două tipuri de acid ribonucleic esențiale pentru structura celulară, care, în final, au condus la pierderea cozii la oameni și maimuțe. „Este o descoperire remarcabilă, deoarece majoritatea intronilor umani sunt copii repetitive care ajung în ADN fără niciun efect asupra expresiei genelor, dar această inserție specială de AluY a făcut ceva atât de evident precum determinarea lungimii cozii”, a spus dr. Jef Boeke, directorul Institutului pentru Genetica Sistemelor „Sol and Judith Bergstein”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel