De ce nu trebuie accesate fonduri europene pe POSDRU
Beneficiarii proiectelor POSDRU trăiesc de cîteva luni coșmarul vieții lor. Accesate cu mare greutate, proiectele din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au ajuns într-un blocaj total de plăți, beneficiarii fiind aduși în pragul dezastrului financiar.
Istoria unui beneficiar de proiect din fonduri europene, respectiv Press Media Electronic, se întinde pe parcursul a cel puțin doi ani. Analizând situația acestui beneficiar, constatăm că societatea a trebuit să se înarmeze cu multă răbdare și mult tact. Astfel, un proiect depus în cursul lunii septembrie, 2010, în timpul guvernării Boc, contractul de finanțare a reușit să fie semnat după circa 16 luni, respectiv în luna decembrie, 2011. Perioada de implementare a proiectului este de un an, între 1 ianuarie - 31 decembrie, 2012 și are ca obiectiv dezvoltarea abilităților de muncă ale studenților din domeniul jurnalismului în vederea creșterii șanselor de integrare pe piața muncii.
Valoarea eligibila a proiectului este de 2.106.740 lei, din care 2.001.403 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă și 105.337 lei reprezintă contribuția proprie a solicitantului.
La nouă luni de la demararea proiectului, beneficiarul nu a primit decât prima tranșă de prefinanțare, în valoare de 105. 000 de lei. La sfârșitul lunii iunie, beneficiarul a depus la OIPOSDRU CNDIPT prima cerere de rambursare, potrivit legii plata acesteia trebuia să se efectueze în maxim 45 de zile. Deși a trecut peste 80 de zile, cererea de rambursare nu a primit încă avizul pentru validare, fapt ce duce la imposibilitatea depunerii celei de-a doua cereri de prefinanțare. În aceste condiții, beneficiarul a fost nevoit să susțină proiectul din fonduri proprii și credite de la bănci pentru a nu întrerupe activitatea. Potrivit coordonatorului de proiect, cheltuielile suportate de beneficiar au ajuns la circa 1,1 milioane de lei ceea ce reprezintă 50 la sută din valoarea proiectului, de peste 10 ori valoarea contribuției proprii asumate prin contractul de finanțare.
Și încă un amănunt deloc de neglijat. După demararea proiectului s-a constatat că TVA pentru achiziții nu mai era eligibil, fapt ce reprezenta încă o pierdere pentru beneficiar, Chiar daca Guvernul a emis o ordonanță în acest domeniu în luna august, nici până în prezent AM POSDRU nu a emis instrucțiunile aferente acestei ordonanțe.
De precizat că beneficiarul a continuat derularea proiectului, fără a înregistra întârzieri față de graficul aprobat.
În urma situației create la nivelul implementării proiectelor POSDRU, circa 150 de ONG-uri au adresat un averisment Guvernului Ponta prin care se arată că blocarea plăților pe axa POSDRU poate afecta 65. 000 de șomeri, 15.000 de persoane, potenţiali iniţiatori de afaceri, 6.500 de unităţi şcolare, 70 de universităţi. 150.000 de studenţi şi 830 de potenţiale întreprinderi sociale.
Singura soluție pentru deblocarea plăților poate veni din partea Guvernului prin efectuarea de plăți interne de la bugetul statului, prin ministerele Muncii și Educației, dar o decizie ar putea fi luată după terminarea evaluării misiunii Comisiei Europene de “fact finding” care se află la București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News