De ce NU sunt emise facturile la lumină pentru octombrie 2021? Mister total. ”Nicio legătură!” spune ministrul Energiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
De ce întârzie facturile la lumină?/ foto pixabay
De ce întârzie facturile la lumină?/ foto pixabay
Facturile la electricitate întârzie, asta deși ar trebui să fie emise pentru luna octombrie 2021, lună pentru care nu este aplicată plafonarea. 

”Facturile, la începutul lunii noiembrie, vin pentru luna octombrie. De ce nu fac facturi pentru luna octombrie... asta nu înțeleg nici eu! Facturile aferente lunii octombrie n-au nicio legătură cu legea aprobată în Parlament și cu normele metodologice pe care astăzi le-am aprobat. Consumul aferent lunii noiembrie se facturează după finalizarea consumului, la începutul lunii decembrie, lucruri logice! Le-am spus și dânșilor... Ar trebui întrebați de ce au întârziat facturile aferente lunii octombrie” a spus Virgil Popescu, la Digi24. 

”Nu cred că un furnizor își permite să încalce legea”

Ordinul cu normele metodologice de aplicare a legii de plafonare și compensare a prețurilor la energie a fost agreat și semnat astăzi. ”Sunt convins că va fi publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare și au toate datele acolo pentru a putea factura la începutul lunii decembrie” a mai spus ministrul Energiei. Schema de compensare a intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2021.

Majoritatea furnizorilor au înștiințat deja cu privire la întârzierea emiterii facturilor, din cauza plafonării prețului la energie.  ”Nu cred că un furnizor își permite să încalce legea” a mai spus Virgil Popescu, făcând referire la viitoarea plafonare a prețului la energie, așteptându-se ca-n luna decembrie românii să primească facturile la prețuri reduse. 

Posibilă explicație, de ce întârzie facturile

Ulterior, Virgil Popescu a găsit o posibilă explicație a întârzierii facturilor pe luna octombrie 2021: ”Cred că anumiți furnizori facturau, la începutul lunii noiembrie, și câteva zile din luna noiembrie, adică facturau luna octombrie și câteva zile din noiembrie. Probabil din acest motiv au întârziat facturile, ca să scoată consumul aferent lunii noiembrie. Eu cred că aceasta este explicația cu adevărat, de ce au întârziat. Consumul lunii noiembrie se facturează la începutul lunii decembrie”. 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie stabilește, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri. Vezi mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel