De ce nu rezolvi nimic când trimiți la închisoare dependenții de alcool sau droguri. Vâlcu: Nu pușcăria salva România?
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Sociologul Alfred Bulai a atras atenția asupra modului defectuos în care autoritățile române privesc închisoarea.

„Apropo de alcoolemie și droguri, ar trebui să ai sancțiuni care să însemne obligativitatea terapiei. Pe mine nu mă interesează că acea persoană va fi închisă”, a spus Alfred Bulai la DC News TV.

„Cum nu? Pușcăria salvează România”, a adăugat ironic Val Vâlcu.

Terapie, nu pușcărie

„Evident, în pușcărie ajunge să bea spirt sau toner de copiator. Ai nevoie de terapii ori muncă în folosul comunității, fiindcă vorbim de unele persoane tinere sau chiar copii. Ideal este să te aduc în societate, nu să te izolez.

Când este cazul, mai ales la prima abatere, trebuie să încerci să-l aduci în societate. Trebuie să fie un lucru obligatoriu, parte a executării unei pedepse. Sunt personaje importante care au ajuns să ducă gunoiul, nu e opțional. Dacă vrei în pușcărie, mergi să stai în pușcărie”, a adăugat sociologul Bulai.

Ce țări europene pun accentul pe reabilitare

În Europa, există o tendință generală de a pune accentul pe reabilitarea infractorilor, în locul pedepsirii exclusive prin închisoare. Aceasta este o parte a unei abordări mai largi a justiției penale, care recunoaște importanța reintegrării sociale a persoanelor condamnate. Iată câteva exemple de țări europene care urmează această filozofie:

Norvegia: Este cunoscută pentru sistemul său penitenciar axat pe reabilitare, cu închisori care seamănă mai mult cu campusuri universitare decât cu facilități de detenție tradiționale.

Suedia: A închis mai multe închisori datorită ratei scăzute a criminalității și a recidivei, punând accent pe programe de reabilitare.

Finlanda: A redus populația închisorilor și a îmbunătățit condițiile de detenție, concentrându-se pe educație și muncă.

Germania: Are un sistem penitenciar care se concentrează pe tratamentul individualizat și pe pregătirea pentru eliberare.

Olanda: A adoptat o abordare similară, cu programe de reabilitare și o scădere a numărului de deținuți.

Aceste țări au sisteme de justiție care recunosc că reabilitarea poate reduce recidiva și poate ajuta la construirea unei societăți mai sigure. În România, conceptul de reabilitare este, de asemenea, prezent în sistemul juridic, oferind persoanelor condamnate posibilitatea de a fi reintegrate în societate fără stigmatul condamnării, însă modul în care este aplicat lasă de dorit.

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel