Urmărește emisiunea live
De ce nu ne putem gâdila singuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Cercetătorii au descoperit de ce nu ne putem gâdila singuri / Foto: Pexels, Arina Krasnikova
Cercetătorii au descoperit de ce nu ne putem gâdila singuri / Foto: Pexels, Arina Krasnikova
Gâdilatul este una dintre cele mai plăcute senzații, ne provoacă râs şi stare de bine. Părinții își gâdilă, de obicei, copiii atunci când se joacă împreună. Surprinzător este că oricine poate gâdila pe altcineva, însă... de ce nu ne putem gâdila şi singuri?

Să te gâdili singur este aproape imposibil, iar studiile au arătat de ce. Gâdilatul apare atunci când cineva te atinge cu mişcări uşoare în zone sensibile precum tălpile, subrațul, pe sub coaste sau chiar în zona stomacului. Instant, apare senzația de râs. Explicaţia? Creierul este luat prin surprindere. Râdem necontrolat atunci când cineva ne gâdilă, dar de ce n-o facem şi atunci când ne gâdilăm singuri? Nu atingem aceleaşi zone? Ştiinţa spune că nu avem cum să ne gâdilăm singuri pentru că mintea noastră poate anticipa mișcarea mâinii și, ca atare, nu există imprevizibil. Nu ne putem lua prin surprindere de unii singuri, pentru că fiecare mişcare este coordonată de creier. 

Studiile realizate de un grup de cercetători de la Universitatea din Londra arată că există două părți ale creierului care sunt responsabile de modul cum este interpretat gâdilatul: cortexul somatosenzorial care este responsabil de perceperea atingerii, și cortexul cingular anterior, care procesează plăcerea. Aceste două zone ale creierului declanșează sistemul nervos atunci când ceva sau cineva te gâdilă. Potrivit specialiștilor, există două tipuri de gâdilat: unul ușor numit Knismesis, iar altul mai agresiv și necontrolat denumit Gargalesis. Gâdilatul, indiferent de tipul lui, declanșează aceeași zonă a creierului numită operculul rolandic, o zonă responsabilă de reacțiile vocale și emoționale.

Gâdilatul excesiv îi poate dăuna copilului

Un studiu realizat de cei de la BrightSide.me arată că doar 32% dintre copii au raportat că se bucură atunci când sunt gâdilați, ceilalți oferind răspunsuri neutre sau negative. Doar pentru că cel mic râde, nu înseamnă că se și bucură de gestul în sine. Într-un studiu realizat la Universitatea din California, oamenii de știință au descoperit că gâdilatul în exces nu creează aceleași sentimente de fericire care sunt create atunci când o persoană râde la o glumă amuzantă de exemplu. Gâdilatul excesiv creează doar o iluzie exterioară că persoana râde.

Iată ce au descoperit specialiștii:

Gâdilatul în exces este o modalitate de a-ți impune dominația

Un copil gâdilat prea mult pierde controlul asupra sa și de aici începe lupta pentru supremație. Deși părinții fac acest gest pentru a-i distra pe copii, efectul poate fi dăunător. Potrivit dr. Richard Alexander, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Michigan, gâdilatul poate fi o foarte bună formă de dominare, iar râsul care urmează este un mod evolutiv de a demonstra supunere.

Gâdilatul în exces poate provoca probleme de încredere pe tot parcursul vieții

Potrivit dr. Alexander, atunci când gâdili prea mult un copil împotriva voinței sale, îi poți provoca de fapt „o durere mintală mare". Uneori această durere poate să rămână pe viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel