Data publicării:

De ce nu mai vor românii să aibă copii / Reportaj video DC News

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
DC News Românii nu mai fac copii
DC News Românii nu mai fac copii

Jurnalista Dana Mihai a întrebat bucureștenii de ce cred ei că românii nu mai fac copii. Deși răspunsurile sunt variate, cei mai mulți spun că provocările financiare îi fac să se gândească de 2 ori la capacitatea lor de a întreține un urmaș.

„De ce crezi că românii nu mai fac copii?”, a fost întrebarea jurnalistei, la care o tânără a spus:

„Pentru că au crescut prețurile la locuințe, noi ne dorim să copilărim cât mai mult, să călătorim. Nu avem bani și de una și de cealaltă. Nu ne dorim copii pentru că nu vom mai avea stabilitate.

Dacă aș avea bani aș face și în doi ani un copil. Adică pe la 25 de ani, mi se pare o vârstă bună, dacă ai bani, că dacă nu, nu. Aș aștepta să fac un copil până când voi avea casa mea, fără prea multe rate la bancă și un venit stabil”.

Youtube video image

O altă persoană a precizat și ea cauza posibilităților ca principal motiv:

„Majoritatea din cauza posibilităților. Mulți zic că nu sunt copiii de ei, cum e mai nou moda.

Nu cred că există o anumită vârstă la care trebuie să faci un copil, fiecare îl face când este pregătit, când consideră. Alții nu au posibilitatea să-l facă. Fiecare om simte la o vârstă diferită să facă acest pas”.

Apoi, un tânăr, a oferit un răspuns mult mai detaliat, precizând mai multe motive pentru care românii nu mai fac copii:

„Cred că ține de cultura europeană pentru că foarte mulți sunt preocupați de cariera lor și muncesc mai mulți ani, așteaptă mai mulți ani, să aibă venituri cât mai mari pentru a putea asigura un viitor cât mai bun copiilor. Mă gândesc că ține și de un stil de viață hedonistic. Spre deosebire de strămoșii noștri, toți vrem pe la 30 de ani - când părinții ne aveau deja pe noi -  noi vrem să fim prin Mallorca, Ibiza, party cu prietenii etc.

N-as zice că e vorba despre egoism, ci despre individualism. E o problemă pentru natalitatea țării. Din câte știu cuplurile europene fac în jur de 1,3 sau 1,4 copii per generație. Deci, asta înseamnă că în câteva generații ne înjumătățim și va trebui să avem populații imigrante pe lângă populațiile în vârstă.

E o chestiune să te ajute și statul, să te încurajeze. Să nu fie o situație în care ai făcut copii la 25 de ani și s-a dus viața ta socială naibii. E o chestiune de programe sociale. Să te ajute cu educația, cu grădinițe.

Cred că statul român îi ajută pe tineri, dar posibil să nu îi ajute suficient. Întotdeauna e loc de mai bine. Față de statele europene stăm mai prost”.

O altă femeie a precizat infertilitatea ca motiv pentru numărul mic de bebeluși care apar în România:

„Pe lângă faptul că nu mai sunt interesați să se stabilizeze, să aibă o căsnicie, pentru că vin cu multe responsabilități, multe femei și mulți bărbați se confruntă cu infertilitatea. E destul de greu să investighezi, să te duci la medici. Se rezolva, dar important e să vrei”.

O doamnă ne-a spus că serviciile medicale și sociale stau la baza dezvoltării unei societăți, iar cât timp statul va refuza să le ofere, natalitatea va rămâne la pământ:

„Cred că nu mai sunt interesați. Le e comod să trăiască așa și nici oportunitățile pentru viitor nu mai sunt tocmai ce trebuie. Statul nu îi ajută îndeajuns, nu suficient. Sănătatea este una dintre cele mai importante lucruri, care stă la baza unei societăți care trebuie să se dezvolte și partea socială - ce ar trebui statul să le dea tinerilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel