De ce nu mai pleacă românii la muncă în Italia sau Spania. Ce țări preferă
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Tot mai puţini români optează pentru un loc de muncă în Italia sau Spania. Iată ce țări preferă...

Conform statisticilor din luna septembrie, topul preferinţelor românilor pentru munca în străinătate a suferit schimbări, Italia şi Spania, care până nu de mult timp au fost preferate de români, ajungând pe locurile 10 şi 11 în topul accesărilor, scrie Rador, citând Rotalianul.

"Luna aceasta, cele mai multe aplicări ale candidaţilor s-au înregistrat pentru Germania, Olanda, Franţa, Belgia şi Marea Britanie. Italia şi Spania plasându-se abia pe locurile 10 şi 11 în topul preferinţelor românilor", a declarat pentru sursa citată Bogdan Badea, director general eJobs.

Există mai multe motive pentru care s-a produs această răsturnare de situaţie, dar probabil cel mai important ar fi că economiile Italiei şi Spaniei au fost cele mai afectate de crizele ultimilor ani şi salariile nu reflectă cheltuielile la care sunt supuşi cetăţenii.

O altă cauză importantă este aceea că s-au înmulţit românii cu calificări profesionale mai ridicate şi mai adecvate cererii de forţă de muncă din Germania, Franţa, Marea Britanie sau alte ţări.

Germania şi Marea Britanie, ţările de unde românii trimit cei mai mulţi bani

Germania şi Maria Britanie au fost ţările de unde, în 2021, au venit în ţară cei mai mulţi bani (remiteri) de la românii plecaţi în străinătate: peste 1,36 şi respectiv 1,19 miliarde de euro.

Germania şi Maria Britanie au luat astfel locul Italiei şi Spaniei, de unde, în 2008 - cel mai rodnic an de la aderarea la UE încoace, românii trimiseseră în ţară peste 2,5, respectiv peste 2 miliarde de euro.

Citește și: 

Românii din Spania investesc în domeniul agroalimentar din țara în care muncesc

"Dinamica cooperării bilaterale în domeniul agricol, oportunitățile oferite de fondurile structurale, contribuția deosebit de importantă a lucrătorilor români la performanțele agriculturii spaniole și impactul războiul din Ucraina asupra securității alimentare la nivel global au fost principale teme incluse pe agenda reuniunii ambasadorului George Bologan cu ministrul spaniol al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației Luis Planas.

La 4 iulie, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii privind oportunitățile de cooperare dintre țările noastre, cu accent asupra prezenței active, în creștere, a cetățenilor români care nu doar muncesc dar și investesc în ultima perioadă în domeniul agroalimentar din Spania. A fost, totodată, subliniată importanța drepturilor lucrătorilor agricoli și apreciate priceperea, respectiv curajul antreprenorial dovedite de conaționalii noștri prin implicarea continuă și activă în producția agricolă și alimentară locală.

Cu referire la impactul preocupant al războiului din Ucraina asupra sectorului agroalimentar, ambasadorul României a subliniat importanța eficientizării eforturilor care vizează consolidarea cooperării pentru a identifica soluții viabile în sprijinul securității alimentare, în beneficiul cetățenilor Uniunii Europene.” Anunță un comunicat al Ambasadei României la Madrid.

Vezi și: Italienii nu vor să muncească la vie. „Suntem nevoiți să angajăm imigranți, ai noștri preferă ajutorul social”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel