Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu-și anunță Victor Ponta candidatura la președinție?

Autor: Bogdan Chirieac | Categorie: Stiri
WhatsApp

Convulsiile partidelor nepesediste – autointitulate uneori de dreapta – ar fi trebuit să fie un bun prilej pentru PSD să-și anunțe candidatul la Președinție. Adică pe Victor Ponta.

 În acest moment, totul este de partea sa: nu are un contracandidat puternic pentru toamnă, este prim-ministru în funcție și are, deci, la dispoziție un buget impresionant pentru campanie, are alături un număr important de lideri din statele europene, cea mai mare parte a serviciilor secrete, plus o parte tot mai importantă a Justiției. Și, totuși, de ce amână Victor Ponta anunțarea candidaturii la Președinție, chiar cu riscul de a-și descuraja, prin ezitările sale, propriii simpatizanți?

Dacă va câștiga, pierde cea mai importantă funcție din România

Răspunsul este unul singur: în mod real, Victor Ponta nu a dorit să candideze la Președinție. Ruperea USL și expulzarea candidatului Crin Antonescu a fost făcută, în primul rând, de către PSD și, abia mai târziu, de către Victor Ponta și Traian Băsescu. Problema d-lui Ponta este că, odată plecat la Cotroceni, el pierde cea mai importantă funcție reală din România, aceea de președinte PSD, dublată la nivelul statului de cea de prim-ministru.
Spre deosebire de alte partide din România, construite în laboratoare, PSD este un organism viu. Continuator al fostului Partid Comunist, europenizat între timp și devenit socialist, PSD este ca un animal care vede, aude, miroase, are nevoie de hrană, care poate fi prietenos sau dușmănos, pe scurt, are nevoile unui organism biologic. Ocupați cu zbaterile așa-numitei Drepte, lumea are prea puțin timp să analizeze ce se întâmplă în cel mai mare partid din România.

Citește și: ”Înfrângerea” lui Ponta la CCR, impact la alegerile din 2016

 

Ce conduce, în realitate, premierul Victor Ponta

Vom vedea astfel că nu PSD-ul este partidul d-lui Ponta, ci Guvernul, o parte a Serviciilor, o parte a BNR-ului și o parte a oamenilor de afaceri. Plus o parte a media. PSD simte acest lucru. Rezultatul de la europarlamentare, mult sub potențial, este elocvent. Partidul încearcă să se regrupeze în jurul lui Liviu Dragnea, cel care, de altfel, îl hrănește și care îi înțelege pe baronii târnosiți de Justiție, el însuși fiind în această situație. Și nu fiindcă ar fi furat ceva, ci din cauză că a îndeplinit un ordin al Partidului. Tehnocrații numiți de Ponta în guvern – din nefericire, mulți dintre ei extrem de slab pregătiți profesional – nu au fost nici ei pe placul Partidului. La urma urmei, nu ei s-au aflat sub tirul Serviciilor lui Traian Băsescu la referendum, nu ei au plătit prețul și nu au câștigat alegerile locale și parlamentare. Nicicând după Revoluție nu a existat un clivaj atât de important între conducătorul Partidului și activul său. De aceea, dl Ponta ezită să-și anunțe candidatura, dar și cine ar fi persoana care ar putea să îi ia locul în funcția de președinte al PSD și cine ar fi viitorul prim-ministru. Sau dacă ar putea fi vorba de una și aceeași persoană.

Când se va răscula PSD?

Vehicularea numelui directorului SRI, George Maior, pentru funcția de premier este menită mai degrabă să țină cu botul pe labe baronii partidului, care nu se tem astăzi decât de dosare și Justiție. Nicio altă persoană nu este vehiculată pentru vreuna dintre funcții. Nici măcar Liviu Dragnea, pe care mulți îl văd, de altfel, scos din politică până la sfârșitul anului.

Situația este atât de încurcată astăzi în PSD, încât nu este deloc exclus ca dl Ponta pur și simplu să nu candideze la prezidențiale, preferând să împingă în față pe altcineva. Eventual, pe același George Maior, personalitate care ar fi primită cu brațele deschise, cel puțin în SUA și Marea Britanie. Problema este că, dacă Ponta pleacă favorit la prezidențiale, Maior nu. El s-ar alinia la start cu candidatul dinspre partea dreaptă, campania și mai ales media urmând să facă diferențierea.

Apropiata eliberare din prizonierat a lui Adrian Năstase, probabil în august sau septembrie, va încurca și mai mult ecuația puterii în PSD. Oricum, întrebarea este nu dacă se va răscula PSD-ul, ci când - înainte de prezidențiale sau după?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel