Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu funcționează panourile fotovoltaice la blocuri. Informații din sistem: Ce puteți face

Autor: Irina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Panourile fotovoltaice sunt tot mai întâlnire la case, fiind susținute și de proiecte ale statului, prin AFM. 

Însă, ce se întâmplă cu cetățenii de la bloc? Ei cum pot beneficia de energia dată de panourile solare? Din păcate, pot face asta doar într-o mică măsură, atunci când, pe blocuri, sunt montate panouri solare. În aceste cazuri, energia rezultată acoperă spațiile comune, precum scara sau liftul. 

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, Victor Gavrilă, Community Manager „energiaTa” din cadrul proiectului EFdeN, a vorbit despre soluțiile avute pentru cei care locuiesc la bloc.

”În momentul de față, sunt unele comunități urbane unde s-au instalat panouri pe terasele blocurilor, numai că acum se alimentează doar spațiile comune, cum ar fi scara blocului, liftul și luminile. Majoritatea energiei se injectează în rețea, nu se poate folosi de către locatari, pentru că instalația electrică nu permite acest lucru atât de ușor”, a răspuns Victor Gavrilă. 

”Legislația ar permite să își pună oamenii pe bloc panouri și să le folosească la comun?”, a întrebat moderatorul. 

”Încă este neclar. Nu s-a abordat această problemă, dar ce s-ar putea face este să se...

Citește mai mult pe DCNewsTV

 

Citește și: EXCLUSIV  Cum se întreţin panourile fotovoltaice și ce sunt casele autonome. Victor Gavrilă, explicații / video

Victor Gavrilă, Community Manager "energiaTa" din cadrul proiectului EFdeN, a vorbit despre eficiența energetică și sustenabilitatea în construcția de case autonome, subliniind realizările echipei sale, EFdeN, în dezvoltarea de locuințe ecologice. El a evidențiat importanța creșterii autoconsumului de energie electrică pentru a amortiza investițiile în sisteme fotovoltaice, precum și necesitatea adoptării unor surse de energie exclusiv electrice în locul celor tradiționale, precum gazul și lemnul. 

Victor Gavrilă a discutat despre durata de viață a sistemelor fotovoltaice și despre cum se calculează necesarul de panouri. Potrivit acestuia, o familie ar trebui să analizeze facturile din ultimele 12 luni pentru a face o medie.

”Care este durata de viață a acestor sisteme?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

”Este pe componente. Panourile au o durată de 25 de ani, invertoarele între 5 și 10 și acumulatorii tot până la 10 ani - depinde foarte mult de tehnologie, pentru că este o tehnologie mai veche, pe acid. Este o adaptare a bateriilor de la mașinile clasice, termice, care țin destul de puțin, cam doi ani au garanție, și în 5 ani putem zice că sunt gata de aruncat. Mai noi sunt bateriile pe litiu. Aceste baterii de litiu trebuie să fie ferite de temperaturi și să fie peste 5 grade. Sub 5 grade, dacă sunt lăsate afară doar se pot descărca, nu se mai pot încărca.”, a spus Victor Gavrilă. 

Mai multe informații aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel