Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu este bine să spălați carnea de pui înainte de a o găti

Autor: Alexandra Cărăbuși | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Sezonul grătarelor este în toi, dar în același timp trebuie să respectăm câteva sfaturi elementare  cu privire la modul de a găti carnea în condiții de siguranță.  Un sfat al specialiștilor, referitor la carnea de pui, se referă la faptul că aceasta nu trebuie spălată înainte de a fi pusă pe grătar.

Cercetatorii  de la Food Standards Agency arată că, înainte de a găti puiul, aproximativ jumătate dintre noi spală carnea - de multe ori pentru că mamele noastre ne-au obișnuit așa, sau pentru că noi credem că vom scăpa de "germeni". Dar conform FSA, spălarea puiului crud poate duce la intoxicații alimentare cauzate de bacteria Campylobacter, datorită picaturilor de apă contaminată care ar putea răspândi  microbii pe suprafețele de lucru, haine și ustensilele de gătit.

Campylobacter este cea mai frecventă cauză de intoxicații alimentare, conform celor 280.000 de cazuri anuale - mai mult decat Salmonella, E. coli și Listeria puse împreună. "Există o asemenea problemă la fiecare două sau trei minute", explică profesorul Sarah O'Brien, de la Universitatea din Liverpool, Institutul de infecție și de Sănatate Globală. Se pare că principala cale de infectare este prin mancare și bautură, iar sursa cea mai comună este contaminarea prin carne de pasăre. Virusul ajunge  la om prin alimentele negătite, dar, de asemenea, prin diferite practici, cum ar fi spălarea puiului crud. Campylobacter poate da naștere unei boli chinuitoare, care poate provoca dureri de nedescris, inflamație și chiar sânge în scaun.

Citește și: Vegetarienii – mai bolnavi decât consumatorii de carne

 

Nu este nevoie de  mulți microbi Campylobacter pentru a se provoca infecția, spune Prof O'Brien: este nevoie de 100 de organisme, comparativ cu 10.000 necesare la infectarea cu salmonella. Riscul cel mai mare apare la persoanele în vârstă și la  persoanele care iau medicamente antiacide, care elimină acidul  ce protejeaza stomacul de o posibilă infecție. Infecția cu Campylobacter poate avea efecte pe termen lung, putând dezvolta și alte boli.

Cercetarea facuă de FSA, care lansează Saptamana Sigurantei Alimentare , demonstrează că puțini oameni au auzit de Campylobacter. Cu toate acestea, un sondaj din 2009 a arătat că doua treimi din pui transportă virusul, informează The Guardian.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel