Data publicării:

De ce nu este bine să mănânci prea multe proteine. Mihaela Bilic: E mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
De ce nu este bine să mănânci prea multe proteine. Mihaela Bilic: E mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine / Foto: Pixabay, de Aline Ponce
De ce nu este bine să mănânci prea multe proteine. Mihaela Bilic: E mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine / Foto: Pixabay, de Aline Ponce

Află în articol de ce nu este bine să mănânci prea multe proteine.

Excesul de proteine înseamnă risc de obezitate, spune un studiu făcut pe 2.000 de copii. Nutriționistul Mihaela Bilic a oferit mai multe explicații despre acest subiect în cadrul emisiunii Doctor de bine de la Pro Tv.

"Prea multe proteine la vârsta de patru ani înseamnă kilograme în plus la șapte ani. Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate.

De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate, făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia că un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc. Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depășească 35% din aportul total de calorii, din grăsime se sintetizează hormoni și se dezvoltă creierul. Mai mult decât pentru un adult, în cazul copiilor grăsimile sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea organismului.

Cât despre obezitatea infantilă, ea presupune măsuri restrictive legate exclusiv de cantitate. Nu mâncarea dietetică este obiectivul, ci redimensionarea porților. Un copil supraponderal trebuie să mănânce mai puțin și să se miște mai mult. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi. Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine", a explicat Mihaela Bilic.

"Dacă mâncarea e frumos prezentată, avem impresia că e mai bună". Experiment inedit - Bilic: Cu cât o apreciem mai puțin, cu atât o să mâncăm mai mult!

"Dacă mâncarea e frumos prezentată, avem impresia că e mai bună. Dincolo de calitatea ingredientelor și rețeta după care e preparat un produs, experiența gustativă depinde foarte mult de felul în care este prezentat. Cu alte cuvinte merită să fim atenți la aspect, ritualul de servire și eleganța mesei - sunt elemente care fac diferența.

Într-un restaurant din localitatea Urbana, statul Illinois a fost făcut un experiment pe 175 de persoane cărora li s-a dat o prăjitură cu ciocolată gratis, pe motiv că este o rețetă nouă ce trebuie testată înainte de a fi introdusă în meniu. Clienții erau rugați să evalueze calitatea desertului și să spună cât ar plăti pentru el. Era vorba de aceeași prăjitură Brownie propusă în 3 variante de prezentare. Rețeta era identică, de aceeași dimensiune, unica diferență fiind “ambalajul”.

Au existat 3 tipuri de plating: pe farfurie de porțelan, pe farfurie de carton și pe un șervețel de hârtie. Rezultatul percepției consumatorilor? Cea pe farfurie de porțelan a fost declarată “excelentă”, cea pe farfurie de carton a fost “bună”, iar cea pusă direct pe șervețel s-a dovedit a fi “ok, dar nimic special”!

La capitolul preț, clienții au fost dispuși să plătească de tre ori mai mult pentru o Brownie pe farfurie. Dacă aspectul și prezentarea contează, de ce să nu folosim asta în beneficiul nostru? Nu consumați mâncarea direct din caserolă, din pungă sau din ambalaj, își pierde din calitate. Și, cu cât o apreciem mai puțin, cu atât o să mâncăm mai mult!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel