Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu este bine să faci duș în fiecare zi. Motivele dezvăluite de un studiu de la Harvard

Autor: Valentina Miu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Cercetările efectuate de Harvard asigură că dușul zilnic poate provoca uscarea pielii, provocând chiar iritații, mâncărimi și infecții. De asemenea, experții recomandă ca dușul să dureze mai puțin de cinci minute. 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard confirmă că dușul zilnic ar putea fi dăunător sănătății.

Care sunt cauzele din spatele acestei noi descoperiri științifice

Conform concluziilor desprinse din acest raport, există anumite bacterii care, atunci când sunt îndepărtate cu curățarea zilnică, pot provoca uscarea pielii, provocând chiar și apariția de iritații, mâncărimi și infecții.

După cum susține publicația, condusă de Robert H. Shmerling, doctor al Universității Harvard și editor al Harvard Health Publishing, utilizarea anumitor geluri de duș antibacteriene poate ucide unele bacterii care contribuie la „echilibrul microorganismelor” de pe piele și promovează apariția unor „organisme mai puternice, rezistente la antibiotice”. 

Analiza nu are scopul de a încuraja neglijarea igienei corporale, deoarece enumeră și efectele negative ale nespălării asupra corpului uman, printre care se remarcă acumularea de murdărie, ulei, uscăciune și mâncărime.

Dr. Elaine Larson, de la Columbia School of Nursing și School of Public Health, explică, de asemenea, că dușul este mai mult o problemă estetică decât o problemă de sănătate și adaugă că dușul în fiecare zi este inutil. Două, trei sau patru dușuri pe săptămână ar fi suficiente, mai puțin în cazul persoanelor cu sistem imunitar fragil.

Nici nu trebuie uitat, desigur, aspectul legat de mirosul pe care il degajă organismul dacă nu facem duș câteva zile. Ceea ce precizează experții este că indicat ar fi să faceți dușuri scurte, de aproximativ trei minute, și cu apă caldă în loc de apă fierbinte.

Dacă ne uităm la componentele produselor care ne curăță pielea, cum ar fi gelurile de baie, trebuie să ne asigurăm că acestea nu conțin parafină sau prea multe arome sau parfumuri.

Există produse cu glicerină care conțin proprietăți care hidratează pielea, ele sunt recomandate pentru a calma mâncărimile, pentru a crea o barieră naturală de protecție, pentru a exfolia și, desigur, au un pH neutru.

Cât ar trebui să dureze un duș?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că un duș trebuie limitat la mai puțin de cinci minute pentru a nu depăși consumul mediu zilnic de 95 de litri de apă. Conform datelor Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), o persoană folosește în medie aproximativ 50 de litri pentru un duș de cinci minute, cifră care se depășește de patru ori dacă face baie, întrucât umplerea căzii reprezintă un consum de 200 de litri de apă, notează 20minutos.es.

 

Ce se întâmplă dacă o persoană nu face duș timp de o săptămână

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel