Data publicării:

De ce nu e Dunărea exploatată turistic. Zone "absolut superbe", nevalorificate: Colibele le-au făcut la 10 km de Dunăre. Nu a locuit în ele nici măcar o muscă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre potențialul neexploatat al Dunării în domeniul turismului la o nouă ediție a emisiunii "Nod în Papură".

Sâmbătă, 22 iunie 2024, la ora 11:00, pe DC News și DC News TV, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au avut o nouă ediție a emisiunii Nod în Papură. În cadrul acesteia au fost atinse mai multe subiecte interesate, ancorate în realitățile societății românești. Una dintre teme, s-a rezumat la potențialul neexploatat al Dunării în domeniul turismului.

"Dunărea este și astăzi la fel de prost amenajată"

Val Vâlcu: "Prin '93 sau '94, nu știu, la începutul anilor '90 încă nu erau puse la punct fondurile europene, dar se mai dădeau granturi pentru diverse, fonduri nerambursabile. Au dat acolo pentru amenajarea malului Dunării în scop turistic. Adică, să facă niște căbănuțe d-astea, să curețe Dunărea de crengi, să facă drum de acces. În fine, banii au fost topiți și nu se mai știe cum. Colibele alea le-au făcut undeva la 10 km de Dunăre. Nu a locuit în ele nici măcar o muscă. Deci, practic Dunărea este și astăzi la fel de prost amenajată. Marină nu au făcut. Nu au niciun interes să atragă cetățeni cu bani din București să-și țină acolo o ambarcațiune și să vină în weekend, în loc să meargă la mare sau pe Valea Prahovei. Locuitorii din Giurgiu se duc la Gostinu, câțiva kilometri mai încolo pe un drum de pământ. Lasă mașina și alte nevoie prin boscheți, că acolo na acolo Dunărea are un mal cu nisip ca o plajă. De ce nu au interesul să exploateze turistic Dunărea? De ce nu fac chestia asta? Adică, au trăit bine merci din vamă, se scoteau bine vameșii, polițiștii etc".

Alfred Bulai: "Ai perfectă dreptate aici, dar ia în calcul că în România ani și ani de zile era imposibil să obții, decât pe șpăgi extraordinare, autorizație să faci ceva pe lângă Dunăre că tu ești pe zona de graniță. Tu știi cum ar trebui să fie? Tot așa, am fost cu nișe ani în urmă la Cazane în sus. E o zonă extraordinară. E o zonă d-asta în care nu sunt foarte multe localități. Sunt vreo 20 de km fără nicio localitate. Măi, unele sunt pe zone ale malului Dunării absolut superbe. Acolo ar trebui să fie ceva din kilometru în kilometru. L-am întrebat pe un băiat de la Sviniţa și mi-a zis ‘hai mă nene că nu ai voie să construiești nimic. Numai cine a avut ‘șmechereală’ în Orșova, în zonă, că e graniță’. Mentalitatea asta era. În condițiile în care ești în UE și mâine sau poimâine ar trebui ca măcar noi cu bulgarii să renunțăm la graniță. Chiar e o stupizenie". 

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel