De ce nu e bine să recongelezi carnea dezgheţată
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Se recomandă să nu recongelăm carnea care a fost dezgheţată / Foto: Pxhere
Se recomandă să nu recongelăm carnea care a fost dezgheţată / Foto: Pxhere
Ai văzut, probabil, de atâtea ori recomandarea de pe pachetele cu produse congelate: "A nu se recongela după decongelare". Dar ştii de ce nu trebuie să facem asta? Află din materialul următor.

De multe ori, pe ambalajele de la produsele din carne congelată găsim recomandarea de a nu recongela produsul. Asta înseamnă că, odată decongelată, carnea nu trebuie recongelată sub nicio formă, ci este mai bine să o preparăm termic şi, dacă nu o consumăm în acel moment, să o depozităm în frigider în vederea unui consum ulterior în cel mai scurt timp posibil.

Recongelarea cărnii nu este recomandată din două motive: 

Ne poate pune sănătatea în pericol

Prin congelarea cărnii, bacteriile de pe ea nu mor, ci doar intră într-o stare de "stand by" care nu le mai permite să se înmulţească sau să altereze carnea. Prin dezgheţare, bacteriile se reactivează şi încep din nou să se multiplice. Dacă dezgheţarea are loc la temperatura camerei, bacteriile se vor înmulţi mai repede. De aceea se recomandă ca dezgheţarea să fie făcută în frigider sau măcar într-un spaţiu răcoros cum ar fi pivniţa. 

Cu fiecare decongelare, calitatea igienică a produsului scade şi apare, astfel, riscul unei contaminări cu bacterii ca Salmonella, Stafilococul auriu şi Clostridium botulinum. Toate ne pot pune sănătatea în pericol. Dacă recongelăm carnea, numărul mare de bacterii de pe suprafaţa ei, considerabil mai mare decât la prima congelare, va spori la următoarea dezgheţare. 

Calitatea scade cu fiecare recongelare

În timpul procesului de congelare, dacă se formează cristale mari de gheaţă, acestea distrug pereţii fibrelor musculare. Astfel, la decongelare se pierde şi apa din carne. Totodată, sunt eliberate şi săruri care fac fibrele musculare să se scurteze şi să devină mai aţoase. Astfel, în urma procesului de recongelare, carnea va deveni mai rigidă, pentru că se va deshidrata, dar şi mai lipsită de gust. În plus, printr-o mai mare pierdere de apă se va pierde şi din calitatea nutriţională a cărnii. Toate acestea sunt valabile şi pentru peşte dar şi pentru legumele congelate. Ca să-ţi fie uşor şi să nu fii nevoit să recongelezi sau să faci risipă, porţionează şi fă pacheţele cu necesarul pentru un gătit pe care le bagi în congelator, iar când găteşti, scoţi doar cât ai nevoie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel