De multe ori, pe ambalajele de la produsele din carne congelată găsim recomandarea de a nu recongela produsul. Asta înseamnă că, odată decongelată, carnea nu trebuie recongelată sub nicio formă, ci este mai bine să o preparăm termic şi, dacă nu o consumăm în acel moment, să o depozităm în frigider în vederea unui consum ulterior în cel mai scurt timp posibil.
Recongelarea cărnii nu este recomandată din două motive:
Ne poate pune sănătatea în pericol
Prin congelarea cărnii, bacteriile de pe ea nu mor, ci doar intră într-o stare de "stand by" care nu le mai permite să se înmulţească sau să altereze carnea. Prin dezgheţare, bacteriile se reactivează şi încep din nou să se multiplice. Dacă dezgheţarea are loc la temperatura camerei, bacteriile se vor înmulţi mai repede. De aceea se recomandă ca dezgheţarea să fie făcută în frigider sau măcar într-un spaţiu răcoros cum ar fi pivniţa.
Cu fiecare decongelare, calitatea igienică a produsului scade şi apare, astfel, riscul unei contaminări cu bacterii ca Salmonella, Stafilococul auriu şi Clostridium botulinum. Toate ne pot pune sănătatea în pericol. Dacă recongelăm carnea, numărul mare de bacterii de pe suprafaţa ei, considerabil mai mare decât la prima congelare, va spori la următoarea dezgheţare.
Calitatea scade cu fiecare recongelare
În timpul procesului de congelare, dacă se formează cristale mari de gheaţă, acestea distrug pereţii fibrelor musculare. Astfel, la decongelare se pierde şi apa din carne. Totodată, sunt eliberate şi săruri care fac fibrele musculare să se scurteze şi să devină mai aţoase. Astfel, în urma procesului de recongelare, carnea va deveni mai rigidă, pentru că se va deshidrata, dar şi mai lipsită de gust. În plus, printr-o mai mare pierdere de apă se va pierde şi din calitatea nutriţională a cărnii. Toate acestea sunt valabile şi pentru peşte dar şi pentru legumele congelate. Ca să-ţi fie uşor şi să nu fii nevoit să recongelezi sau să faci risipă, porţionează şi fă pacheţele cu necesarul pentru un gătit pe care le bagi în congelator, iar când găteşti, scoţi doar cât ai nevoie!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Pască pufoasă fără aluat
- Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Sephora, gafă majoră. Compania își cere scuze după ce a jignit victimele Fenomenului Pitești / foto în articol
- Candidatul cu șanse maxime la Capitală, după mutarea PSD - PNL. Ciuvică: Înainte, avea șanse minime
- Cum te autosabotezi fiind negativist. Psiholog: „Aoleu, dacă pățesc ceva? Nu o să fii niciodată fericit!”
- Cozi la spălătorii din cauza prafului saharian. E vreun pericol sau e doar un moft?
- E salvarea dependenților! „Am un comportament pe care vreau să-l elimin, nu pot, așa că optez la această metodă”