Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu e bine să mergi la doctor pe 8 noiembrie. Tot de Sf. Mihail și Gavril se zice că nu ai voie să pescuiești sau să tai găini. Mai multe superstiții - în articol

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Încă din vremuri vechi circulă în popor tot felul de superstiții legate de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril sărbătorită în fiecare an pe 8 noiembrie. Iată ce nu ai voie să faci în această zi dacă nu vrei... să-ți meargă rău!

Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, marchează una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, încărcată de tradiții și superstiții în folclorul românesc. În această zi, cei doi arhangheli sunt omagiați ca protectori ai celor drepți și călăuze ale sufletelor către lumea de dincolo.

De Sfântul Mihail, în multe sate din România, oamenii se abțin de la muncă fizică. Se spune că această zi este una de „popas,” în care munca fizică ar trebui evitată, iar cei care o încalcă pot fi pedepsiți de forțe divine. Tradiția spune că Sfântul Mihail este un apărător aspru, care ar putea să-i pedepsească pe cei ce nu respectă această zi sfântă. Așadar, gospodinele se feresc astăzi să aprindă aragazul, să măture, să spele haine să frământe vreun aluat.

Ziua în care se alungă spiritele rele din casă

Mihail este considerat și un protector împotriva bolilor și spiritelor rele. În această zi, în multe regiuni, oamenii aprind lumânări și spun rugăciuni pentru a cere protecție pentru sănătate, bunăstare și liniște. În unele locuri, gospodăriile sunt stropite cu agheasmă, un gest prin care se consideră că se alungă spiritele rele și se purifică locuința.

Pentru cei plecați dintre cei vii, această sărbătoare are o semnificație specială, Sfântul Mihail fiind privit ca un călăuzitor al sufletelor spre lumea de dincolo. În această zi, oamenii aprind lumânări și spun rugăciuni pentru iertarea sufletelor celor dragi, având grijă ca lumânările să ardă continuu pentru a ghida sufletele și pentru a aduce liniște celor plecați.

De asemenea, vremea de Sfântul Mihail este interpretată în tradiția populară ca un semn pentru iarna care urmează. Dacă pe 8 noiembrie vremea este bună, atunci se crede că iarna va fi blândă. În schimb, dacă este frig sau ninge, iarna va fi aspră și prelungită. Oamenii urmăresc cu atenție starea vremii în această zi, interpretând-o ca pe un indiciu despre lunile reci ce vor urma.

Interzis la carne

În multe gospodării, cu ocazia sărbătorii, se pregătesc colaci și colivă, pe care oamenii le împart pentru sufletele celor trecuți dincolo. Este o ocazie de a aduna familia în jurul mesei și de a oferi ofrande simbolice pentru sufletele celor dragi. Totodată, în regiunile montane, păstorii cer protecția Sfântului Mihail pentru animale și pentru sănătatea turmelor. În aceste locuri, animalele nu sunt sacrificate în această zi, ca semn de respect pentru sfântul ocrotitor. Nu se pescuiește, nu se sacrifică păsări sau alte animale și, în unele zone, nici nu se consumă carne proaspăt tăiată, nici măcar din supermarket, cum ar fi aripi, pulpe sau piept de pui.

Pentru cei care visează în noaptea de dinaintea acestei zile, există credința că visul poate prevesti viitorul. Un vis frumos este interpretat ca un semn bun pentru lunile următoare, în timp ce un vis tulburător poate semnala obstacolele sau dificultățile ce ar putea apărea.

Ți-ai făcut programare la doctor? Las-o pe altă dată!

De Sfântul Mihail și Gavriil, o veche superstiție avertizează că nu este bine să mergi la doctor, și asta pentru că ar putea aduce ghinion asupra sănătății potrivit superstițiilor care circulă în popor. Oamenii sunt încurajați să spună rugăciuni și să facă fapte bune pentru a atrage protecția divină și pentru a se vindeca de boli "grele". Bătrânii spun că cine pune astăzi piciorul în cabinetul unui medic sau spital sau vede halate albe se va alege cu "boli păcătoase și greu de dus". Nu se știe exact de unde a pornit acest crez cel puțin bizar, însă mulți săteni au mărturisit de-a lungul timpului că atunci când au mers la doctor în această zi (chiar și la un consult de rutină) au avut mai mult de suferit după. Potrivit creștinortodox.ro cei doi îngeri s-ar supăra pentru că oamenii nu au încredere în puterea de vindecare a rugăciunii și nu se lasă-n voia lui Dumnezeu, preferând să apeleze la oameni și medicamente.

*Avertisment: Desigur, o astfel superstiție nu trebuie luată ca atare, în cazuri urgente sau la nevoie fiind recomandat, evident, un consult de specialitate și o vizită la medic pentru un tratament adecvat.

Dincolo de orice credință sau cutumă, ziua de 8 noiembrie rămâne una specială pentru români, o ocazie de a reflecta, de a onora memoria îngerilor protectori și de a păstra vii tradițiile moștenite din străbuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel