De ce nu e bine să bem mai mult de 3 pahare de lapte pe zi
Ştim cât de importante sunt lactatele pentru sănătatea oaselor. Dar, şi în acest caz, ce este prea mult face rău, sugerează un studiu realizat de cercetătorii suedezi. Cine bea mai mult de 1 litru de lapte pe zi s-ar expune la mai multe riscuri pentru sănătate.
Noua cercetare arată că anumite tipuri de zaharuri din lapte pot creşte stresul oxidativ şi procesul inflamator, care pot distruge celulele. Astfel, persoanele care beau mai mult de 3 pahare de lapte pe zi au un risc mai mare de moarte prematură, notează Daily Mail. Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat o legătură clară între cauză şi efect. De aceea, înainte de a sfătui oamenii să limiteze consumul de lapte, sunt necesare mai mult cercetări.
Zahărul din lapte distruge celulele
Studiile recente privind beneficiile laptelui sunt contradictorii. Unele arată că acesta reduce riscul de fracturi şi de boli cardiace, iar altele dimpotrivă, sugerează că poate provoca atacuri de cord. Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, coordonaţi de profesorul Karl Michaelsson, au analizat rolul zaharurilor din lapte (lactoză şi galactoză). Studiile realizate pe animale au arătat că o cantitate mare din aceste substanţe este legată de distrugerea celulelor, îmbătrânire prematură şi afectarea sistemului imunitar. Cercetarea a fost realizată ulterior pe oameni, voluntarii completând chestionare despre consumul de lactate. La studiu au participat 61.433 de femei şi 45.339 bărbaţi.
Calciul nu scade riscul de fracturi
Femeile au fost monitorizate timp de 20 de ani. În acest interval, 15.541 au murit şi 17.252 au suferit fracturi. Femeile care consumau de obicei mai mult lapte nu au avut un risc mai mic de fracturi. Cele care beau zilnic mai mult de 680 ml (3 pahare) prezentau un risc dublu de moarte prematură comparativ cu cele care beau un singur pahar pe zi. Rezultate similare au fost observate şi la bărbaţi, care au fost monitorizaţi timp de 11 ani. În cazul lor însă, riscul de moarte prematură era puţin mai mic. Testele de sânge au demonstrat că persoanele care beau mult lapte aveau un nivel mai ridicat de biomarkeri care indică stresul oxidativ şi inflamaţia. În schimb, consumul de alte lactate (brânză, iaurt), care conţin mai puţină lactoză, reduce riscul de fracturi şi de moarte prematură, în special în cazul femeilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News