Data publicării:

De ce nu se măresc pensiile și salariile în 2021. Hunor: Trebuie să aşteptăm sfârşitul anului

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Kelemen Hunor
Sursa foto: Facebook Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a spus de ce nu se măresc pensiile și salariile anul acesta.

"Trebuie să aşteptăm sfârşitul anului şi trebuie să investim ca să avem posibilitatea de a menţine sistemul de pensii pe termen mediu, pe termen lung şi trebuie să investim ca să avem creştere economică, ca să putem creşte salariile. Salariile în sectorul bugetar sunt bune, nu poate să spună nimeni că nu sunt bune. Prioritatea este să avem o creştere sustenabilă, să putem să investim. De la bun început, nu am spus lucruri care nu sunt cunoscute. În decembrie, am spus că rămân pensiile, în 2021, aşa cum au fost crescute din septembrie 2020. Salariile rămân la nivelul lunii decembrie", a spus Kelemen Hunor, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Salariu minim de 3.000 de lei

Astăzi, Cristian Ghinea a spus, în conferința de presă în care a prezentat PNRR, că salariul minim va ajunge la 3.000 de lei.

„Asta este prezumția de la care plecăm, că în 5 ani se va ajunge acolo (la 3.000 de lei – n.r.), astfel încât să nu mai avem discrepanță între construcții și restul lumii. Acesta este scenariul pe care lucrăm”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat de jurnaliști cum va fi posibil acest lucru, Ghinea a răspuns: „Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile FMI și ale Comisiei vom continua să le avem și vorbim de 2026”. Potrivit acestuia, salariul minim nu va fi crescut „pe bază ad hoc”, ci va fi legat de creșterea economică. „Vom avea o formulă fixă de creștere a salariului minim”, a mai spus ministrul.

În ianuarie 2021, salariul minim brut era de 2.300 de lei, respectiv 1.386 de lei „în mână“, cu 40 de lei mai mult decât în 2020, scrie Mediafax.

Ce spune Florin Cîțu despre creșterea pensiilor

În urmă cu două zile, premierul Florin Cîțu a anunțat că a inclus creșterea pensiilor în PNRR, existând o condiție în acest sens pentru atragerea banilor. 

Cîțu a afirmat că, în 15 ani, va fi riscul cel mai mare de dezastru, referindu-se la pensionarea ”decrețeilor”. Despre Legea Pensiilor, premierul a spus că este discutată acum de experți: ”Avem grup de lucru în coaliție, vom avea o lege a pensiilor care să adreseze această problemă, a sustenabilității. Sunt mai multe probleme, aceasta este una dintre ele. Acea lege a pensiilor o să fie în dezbatere publică, o să fie aprobată de Guvern, va merge în Parlamentul României, unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală.”

Premierul a subliniat că discută cu CE ”să avem o lege a pensiilor sustenabilă”, dar și ”să nu mai avem creșteri ad-hoc de pensii”, ceea ce ”este un lucru de bun simț”, după cum apreciază Florin Cîțu. ”Eu nu voi face așa ceva pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar ritmul de creștere a pensiilor, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte” a punctat premierul, criticând PSD că ”tăiau” de la ”investiții și de la învățământ, din când în când”, pentru a dat la majorarea pensiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel