De ce nu crede Chirieac că Iohannis va ajunge secretar general al NATO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a spus de ce nu crede în scenariul care spune că președintele Klaus Iohannis ar putea ajunge în funcția de secretar general al NATO.

'Eu nu cred în scenariul care spune că Iohannis va ajunge secretarul general al NATO. În urmă cu aproximativ 10 ani, a mai fost o discuție în sensul acesta cu Traian Băsescu. Nu s-a materializat. Mircea Geoană cred că își va termina mandatul în 2023. A avut o activitate excelentă la NATO. Prin absurd, dacă președintele Klaus Iohannis va ajunge secretar general al NATO în toamna aceasta, Mircea Geoană rămâne pe poziție. Nu este niciun motiv să își întrerupă mandatul. Dar nu este cazul.', a menționat analistul politic.

'Ar putea să fie poate cineva din Polonia, dacă mă întrebați din această zonă a flancului estic, dar, în general, nu au ales din astfel de zone. Însă mă îndoiesc foarte tare. Trebuie să aibă o cultură a dialogului. Președintele Iohannis, poate că este dorit de presa germană, și noi l-am susține, vă dați seama că ar fi extraordinar pentru România să aibă un secretar general al NATO. Doar că nu cultura dialogului este partea tare a lui Iohannis, ci tăcerea profundă. Cu siguranță, secretarul general al NATO trebuie să știe și să aibă capabilități să negocieze', a punctat Bogdan Chirieac.

'Vă dați seama ce ar însemna pentru țara noastră să ajungă Iohannis secretar general adjunct al NATO? Aș dori acest lucru. Mă gândesc că, vrând, nevrând, nu că ar interveni domnul Iohannis, dar ar mai pune NATO o bază aici, ar mai transporta un regiment de aviație. Însă nu cred că se va întâmpla!', a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii moderate de Andreea Crețulescu, la România TV.

NATO trebuie să-i găsească un succesor secretarului său general Jens Stoltenberg

Amintim faptul că NATO trebuie să-i găsească un succesor secretarului său general Jens Stoltenberg, al cărui mandat în acest post expiră pe 1 octombrie, dată de la care el va prelua funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei. 

Nu există la ora actuală un succesor favorit al lui Stoltenberg, a notat vineri, 4 februarie 2022, agenţia DPA, adăugând că, potrivit unor surse din cadrul Alianţei, fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis au fost toţi evocaţi drept posibili candidaţi pentru acest post.

O decizie din partea celor 30 de state membre ale NATO este aşteptată la summitul Alianţei din iunie, dacă nu chiar mai devreme. În faza premergătoare a procesului de selecţie, discuţiile şi negocierile confidenţiale între liderii statelor membre, miniştri şi diplomaţi sunt un fapt obişnuit. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel