De ce nu avem încă maşini zburătoare? Detaliul tehnic care ar face imposibilă deplasarea pe şosea
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Tot auzim că mașinile zburătoare vor deveni într-o zi realitate, însă "acea zi" rămâne mereu la 10-15 ani distanță. Iată de ce o mașină zburătoare fiabilă este imposibil de construit, ce progrese s-au făcut și cum vor arăta vehiculele care, totuși, vor zbura în orașe începând din 2030.

Este imposibil de construit un automobil zburător reușit fiindcă, tehnologic vorbind, mașinile și avioanele sunt foarte diferite. Un autoturism trebuie să fie suficient de greu și de robust pentru a sta bine pe drum, în timp ce un avion trebuie să fie cât mai ușor și foarte aerodinamic, potrivit Business Insider. Încrucișarea dintre cele două lumi este complicată. Chiar şi dacă vor exista modele 100% sigure de automobile zburătoare, prețurile vor fi de ordinul sutelor de mii de dolari din cauza tehnologiilor legate de zbor care sunt mai scumpe decât cele auto. Asta va însemna că aceste mașini vor fi mereu de nișă

Sectorul mobilității aeriene urbane se împarte în două mari categorii: mașini zburătoare care por rula pe șosea, dar și în aer și trebuie conduse de oameni cu licență de pilot și au nevoie de sute de metri pentru aterizare și decolare şi un fel de drone uriașe cu motor electric care decolează și aterizează la punct fix și vor putea rula complet autonom. Din această ultimă categorie fac parte taxiurile zburătoare care vor fi disponibile în viitorul apropiat, şi asta pentru că nu vor circula pe şosea ci doar în aer iar aterizarea se va face asemenea elicopterelor. Planul ar fi să aterizeze și să decoleze de pe cele mai înalte clădiri și să poată fi chemate printr-o aplicație de pe mobil. Zeci de companii lucrează la diverse prototipuri, de la unele pentru o persoană, până la unele de 5-6 persoane. Acestea nu mai sunt autoturisme, fiindcă nu se pot deplasa la sol pe propriile roți.SUA, Germania, China, Slovacia, Japonia și Coreea de Sud sunt țările unde s-au făcut diverse teste cu mașini zburătoare și cu așa-zisele taxi-uri aeriene. Au investit în ele nu doar startup-uri, ci și giganți din aviație, mari companii auto, dar și companii de tehnologie. Se preconizează ca după 2025 ar trebui să apară primele servicii comerciale.

Cu toate acestea, în iunie 2021 o mașină zburătoare a executat un zbor de 35 de minute între două aeroporturi din Slovacia. Vehiculul cu motor de BMW avea nevoie de sub 3 minute pentru a se transforma din automobil în avion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel