De ce nu ar trebui să amesteci paracetamolul cu mere sau pere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zhennyzhenny
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zhennyzhenny
Fructele precum merele sau perele pot încetini absorbția paracetamolului, determinându-ne să simțim ameliorarea durerii mai târziu. Pe de altă parte, băuturile alcoolice pot interacționa cu acesta și ne pot provoca leziuni hepatice.

Când folosim medicamente, trebuie să luăm în considerare tot ceea ce consumăm împreună cu ele. De exemplu, alcoolul poate crește riscurile asociate multor medicamente. De asemenea, mai multe medicamente pot interacționa între ele. Administrarea lor pe stomacul gol poate determina apariția unui efect mai rapid și nu este recomandabil să se amestece un analgezic ca paracetamolul cu fructe precum merele sau perele.

Paracetamolul și carbohidrații

Așa cum este indicat în prospectul medicamentului prezentat de Centrul de Informare despre Medicamente al AEMPS, administrarea paracetamolului împreună cu orice aliment crește timpul de absorbție a substanței active, deoarece se reduce motilitatea și se prelungește timpul de tranzit gastrointestinal.

Este important de menționat că acest lucru afectează doar timpul necesar pentru a observa analgezia indusă de medicament și nu intensitatea acesteia. Cu alte cuvinte, administrarea paracetamolului împreună cu alte medicamente nu va reduce eficacitatea în ameliorarea durerilor noastre, ci va cauza doar o întârziere în acest proces.

Acest lucru este deosebit de adevărat atunci când administrarea medicamentului are loc împreună cu alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi orezul, pastele, pâinea, cartofii sau fructele precum merele, bananele sau perele. Prin urmare, pentru o ameliorare rapidă a durerii, entitatea menționată recomandă să luăm paracetamolul fără a-l însoți de orice mâncare cu această caracteristică.

2. Sursa foto... (mere-pastile_21135500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zhennyzhenny

Cum interacționează paracetamolul și alcoolul

O altă interacțiune semnificativă este cea care apare între paracetamol și alcool. Motivul stă în procesele chimice care au loc atunci când corpul nostru încearcă să proceseze ambele substanțe.

Pentru a metaboliza ambele substanțe (adică pentru a le transforma într-o moleculă mai ușor de eliminat de către organism), corpul nostru folosește o enzimă numită CYP2E1. În mod normal, atunci când se consumă paracetamol, această enzimă este generată în cantități mici, ceea ce este pozitiv: produsul metabolizării paracetamolului pe această cale este un produs ușor toxic (NAPQI) care este generat în cantități minime și este eliminat datorită unei molecule numite glutation.

Pe de altă parte, consumul de alcool ne determină să generăm mai mult CYP2E1 și, în consecință, mai mult NAPQI. Dacă este atins un nivel mai ridicat al acestei molecule decât depozitele de glutation sunt capabile să proceseze, celulele hepatice expuse la substanța chimică toxică pot fi afectate.

Având toate acestea în vedere, AEMPS nu recomandă utilizarea a mai mult de 2g/zi în cazul alcoolicilor cronici sau utilizarea medicamentului la persoanele care consumă 3 sau mai multe băuturi alcoolice pe zi, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel