De ce nu a promulgat Iohannis legea care obligă prosumatorii să își instaleze baterii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, reexaminarea Legii cu privire la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG ce hotărăște măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în intervalul 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, dar şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

”Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislaţie şi prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi sau de măsuri care ţin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creşterea capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, a transmis președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres, care citează Administraţia Prezidenţială. 

Iohannis a subliniat că România vrea să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare

Iohannis a evidenţiat că România vrea să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare, dar şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile, România făcând parte din Alianţa Internaţională Solară din luna decembrie 2023.

”Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, a zis Iohannis referitor la actul normativ criticat.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că a fost ”un permanent susţinător al reglementărilor tehnice şi legislative care să facă posibil ca tot mai mulţi români să deţină instalaţii de producere a energiei electrice, panouri fotovoltaice care să le asigure în primul rând consumul propriu de energie, cât şi posibilitatea de a direcţiona în reţea energia produsă în exces”.

Klaus Iohannis a amintit că România şi-a propus să instaleze, până în anul 2030, o capacitate de energie solară de peste opt gigawaţi, care reprezintă 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. 

”Ultimele modificări legislative făcute în Parlament înfrânează acest proces”

”Ultimele modificări legislative făcute în Parlament înfrânează acest proces, care până acum a adus rezultate bune. De exemplu, până în prezent, aproape 140.000 de prosumatori au instalat peste 1,7 gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică.

Programe precum ”Casa verde fotovoltaice” au fost accesate de către cetăţeni, ceea ce dovedeşte că eforturile din ultimii ani de conştientizare a importanţei producerii de energie verde dau rezultate concrete', a completat Klaus Iohannis. În opinia sa, noile prevederi ale legii trimise spre reexaminare, 'deşi necesare pe fond, sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementate'.

Ce se întâmplă în actuala formă a legii

Potrivit lui Klaus Iohannis, în această formă a legii, ”transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului, prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare, va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor de a fi interesaţi să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice”.

Klaus Iohannis a criticat stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori - 31 decembrie 2027 - până la care să achiziţioneze instalaţii de stocare a energiei electrice. ”În lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce şi o discriminare faţă de prosumatorii existenţi”, a arătat preşedintele Iohannis.

Lipsa disponibilităţii financiare a beneficiarilor de a achiziţiona suplimentar...

Lipsa disponibilităţii financiare a beneficiarilor de a achiziţiona suplimentar, din surse proprii, baterii pentru stocarea energiei solare induce riscul ca numeroase sisteme de panouri fotovoltaice deja instalate pe imobile să nu poată fi puse în funcţiune şi racordate la reţea în mod corespunzător, a mai explicat Iohannis.

”În această situaţie, contravaloarea instalării şi a achiziţiei respectivelor sisteme nu va putea fi cerută la decontare Administraţiei Fondului pentru Mediu, instalatorii validaţi neputând recupera investiţiile deja realizate. Mai mult, costurile încă ridicate, presupuse de cumpărarea de către prosumatori a unor sisteme de stocare, vor descuraja oamenii să fie interesaţi să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru locuinţele proprii”, a spus preşedintele. Conform acestuia, condiţiile stipulate de legea criticată privind amplasarea de către prosumatori a acumulatorilor ce vor fi utilizaţi în stocarea energiei electrice sunt unele specifice, existând numeroase situaţii în care astfel de instalaţii au produs incendii pe fondul amplasării necorespunzătoare.

”Faptul că majoritatea prosumatorilor cu capacităţi de producţie deja instalate au invertoare care nu permit racordarea unor instalaţii de stocare, fiind necesară înlocuirea cu un dispozitiv compatibil, face discutabilă aplicarea noilor dispoziţii, în contextul în care prosumatorii care au beneficiat de finanţare europeană în implementarea capacităţilor de producţie nu au voie, vreme de cinci ani, să aducă modificări instalaţiilor (panouri şi invertor)”, a mai indicat președintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel