De ce nu a fost Natalia Intotero (PSD) la protestele cu mineri unde Șoșoacă a făcut show
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Proteste Valea Jiului / Foto: Facebook / Sindicatul FORUM din Administratia Publica - Bucuresti
Proteste Valea Jiului / Foto: Facebook / Sindicatul FORUM din Administratia Publica - Bucuresti
Deputatul PSD Natalia Intotero a vorbit pentru DC News despre situația minerilor din Valea Jiului, soluțiile identificate, dar și despre protestele la care Diana Șoșoacă și-a asigurat „scena principală”. 

Președintele Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților, Natalia Intotero, a participat sâmbătă la o întâlnire în cadrul căreia au fost identificate soluții pentru situația minerilor și a Complexului Energetic Hunedoara. Deputatul PSD Natalia Intotero a declarat pentru DC News că „a fost o invitație din partea președintelui Consiliului Județean, o invitație la un dialog adresat tuturor liderilor politici, dar în egală măsură și tuturor parlamentarilor, sindicatelor și conducerii Complexului Hunedoara.”

„În urma discuțiilor, am concluzionat pe termen scurt identificarea soluțiilor și plata de urgență a tuturor drepturilor salariale restante, salarii și sporurile cuvenite, tichete de masă și transport.”, a precizat Natalia Intotero.

În ceea ce privește soluțiile pe termen mediu și lung, deputatul PSD a vorbit despre „ceea ce s-a propus și din partea sindicatelor, dar a fost susținut și de către parlamentarii prezenți. Din păcate, doar de la PSD au fost, de la celelalte partide politice nu au fost. Aceste revendicări sunt susținute și de Sindicatul Muntele, unul dintre cele mai reprezentative sindicate.”

„Pentru viitorul Văii Jiului și al județului Hunedoara ar fi nevoie de două entități care ar trebui să constituie reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. Acestea ar fi Termocentrala Mintia, care să treacă la Consiliul Județean Hunedoara cu schemă de sprijin. Pe această cale, președintele Consiliului Județean alături de prefectul județului Hunedoara, mâine, la ora 12:00, vor fi primiți de către ministrul Energiei pentru a discuta și identifica soluțiile privind această trecere.

Apoi, realizarea Complexului Energetic Valea Jiului din cele patru mine: Lupeni și Lonea, cu ajutor de stat și Livezeni și Vulcan. Termo Paroșeni și Sucursala Prestserv, la această construcție care trebuie realizată rapid, e nevoie de acordul scris al Comisiei Europene pentru funcționarea Minelor Lupeni și Lonea în baza studiului făcut de institutul polonez și în al doilea rând, SIEG (Servicii de interes economic general) ca schemă de sprijin pentru noua entitate ce se dorește a se numi Complexul Energetic Valea Jiului. 

De asemenea, realizarea grupului pe gaz, la Termocentrala Paroșeni, care să funcționeze  în paralel cu grupul de cărbune și nu în ultimul rând, la fel de important, Microhidrocentrala pentru care se poate obține finanțare europeană.”, a explicat deputatul PSD. 

De ce nu a fost Natalia Intotero la protestele unde Șoșoacă a făcut show 

Întrebată de ce nu a fost și ea la proteste, acolo unde Diana Șoșoacă, senatoarea exclusă din AUR, s-a asigurat că este auzită și văzută pe toate canalele media, Natalia Intotero a declarat că „am fost prezentă în Valea Jiului și sâmbătă, și duminică. Eu consider că în astfel de situații e important să existe dialog. Situația e extrem de tensionată în Valea Jiului și nu este cazul unor tensiuni suplimentare care pot degenera. Nu ne dorim acest lucru, ci ca oamenii care protestează, prin faptul că sunt în subteran, și familiile acestora care își exprimă nemulțumirile în spațiul public să beneficieze de drepturile pentru care ei au muncit. Nu cere nimeni altceva în plus.”

VEZI ȘI: Proteste în Valea Jiului. Șoșoacă, acuzată că s-a lipit de durerea minerilor, dar UNDE SUNT parlamentarii de Hunedoara?

Natalia Intotero: Asta știu de la doi salvatori

În continuare, Natalia Intotero ne-a povestit ce a aflat de la doi salvatori cu care a discutat: „Am fost și am dus pachete minerilor care se află în subteran și mulți dintre ei au spus să trimitem pachetele acasă pentru că, din păcate, situația este îngrijorătoare în rândul familiilor. Au rate, marea majoritate sunt unici întreținători de familii, au primit notificări de la bănci, nu și-au plătit energia electrică... Există o tristețe și o tensiune foarte mare în Valea Jiului, de aceea cred că e imperios necesară coagularea tuturor factorilor decizionali.”

PSD amenință cu elaborarea unor amendamente pentru Legea Bugetului

„Fac încă o dată un apel: ministrul de resort, primul-ministrul ar trebui să vină în Valea Jiului, să vadă situația de la fața locului, să vadă problemele cu care se confruntă acești oameni, să deblocheze fonduri europene pe tranziție justă și să adoptă toate acele măsuri bune care la un moment dat au fost demarate.”, a mai spus Natalia Intotero pentru DC News. 

În încheiere, Natalia Intotero ne-a spus că „la nivelul PSD, mâine, va fi o conferință de presă susținută de președintele Marcel Ciolacu și de președintele CJ Laurențiu Nistor, înainte de a merge la ministrul de resort. Gândim elaborarea unor amendamente pentru Legea Bugetului, în cazul în care nu găsim îngăduință din partea Guvernului de a da drepturilor salariale cuvenite în cel mai scurt timp.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel