De ce nu a devenit România educată. Prof. univ. dr. Carol Căpiță explică modelul american care trebuie aplicat și la noi / video
Prof. univ. dr. Carol Căpiță, istoric și specialist în educație care predă la Universitatea din București, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a explicat de ce nu a devenit România educată.
Plecând de la ideea că astăzi, în România, avem probleme care nu preocupă pe nimeni, prof. univ. dr. Carol Căpiță a explicat că, în societățile capitaliste și post-capitaliste, educația este singura modalitate reală de mobilitate pe verticală, un aspect observat de sociologii educației încă din anii '50. Acesta a subliniat că un sistem educațional trebuie să asigure această mobilitate.
„Trebuie să facem distincția între perspectiva individuală și cea instituțională. Sistemul trebuie să asigure câteva lucruri și, în mod fundamental, trebuie să asigure democrație. În societățile capitaliste, post capitaliste, singura modalitate reală de mobilitate pe verticală e dată de educație.
Este o observație pe care o fac sociologii educației încă din anii '50. În absența feudei, a forței fizice militare, a moștenirilor de castele și moșii, tot ceea ce ne asigură urcatul sau coborâtul este capacitatea noastră de a ne pregăti. Un sistem educațional trebuie să se asigure că există această mobilitate.”, a spus prof. univ. dr. Carol Căpiță.
„O societate care nu asigură mobilitatea tinde să se anchilozeze"
Prof. univ. dr. Carol Căpiță a exprimat îndoieli privind existența mobilității în România, subliniind că, deși ar trebui să existe, tinerii care muncesc și se pregătesc nu par să beneficieze de ea. Acesta a avertizat că lipsa mobilității poate duce la anchilozarea societății, cu consecințe negative pe termen scurt.
„Nu știu dacă există în România, dar, în principiu, există. Problema este dacă oamenii care muncesc în sistem și se pregătesc - tinerii care învață, se dezvoltă - dacă au parte de acea mobilitate pe verticală sau nu. Sentimentul e că nu. Avem o mare problemă.
Riscul fundamental este legat de faptul că o societate care nu asigură mobilitatea tinde să se anchilozeze cu efecte foarte neplăcute într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Mai este și altceva. Reformele costă. Reformele sunt extrem de scumpe.”, a spus prof. univ. dr. Carol Căpiță.
De ce nu a devenit România educată
Prof. univ. dr. Carol Căpiță a discutat despre problema schimbărilor frecvente a echipelor guvernamentale. Potrivit acestuia, în România, schimbările și conflictele politice riscă să segmenteze sistemul educațional, afectând coerența și progresul în acest domeniu.
„Una dintre probleme este că de fiecare dată când se schimbă o echipă guvernamentală, vine cealaltă să demonstreze că este mai bună.
În 1983, Ronald Reagan produce un text numit „O națiune în pericol”. El spune acolo un lucru foarte interesant: „Ultima linie de apărare a unei societăți este educația”, fiindcă dacă îți dispar economia, armata, diplomația, etc, îți rămân cetățenii.
După aceea sunt câteva comisii senatoriale și în 1988 propune niște lucruri pe care începe să le aplice Clinton. Faptul că un set de măsuri au fost luate de guvernarea republicană nu i-a împiedicat pe democrați să continue, fiindcă discuțiile au fost tot timpul între cele două părți și s-a negociat astfel încât să existe o continuitate pe durată lungă. Ceea ce a propus Clinton în „No child left behind” a fost continuat de republicani.
La noi, rupturile acestea, sincopele bazate pe țâfna personală sunt o problemă. Este foarte clar faptul că riscăm să segmentam România pe criterii de educație.”, a spus prof. univ. dr. Carol Căpiță la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News