Data publicării:

De ce NASA preferă să trimită femei pe Marte și nu bărbați

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Valentina Tereșkova, prima femeie în spațiu. Foto: Wikimedia
Valentina Tereșkova, prima femeie în spațiu. Foto: Wikimedia

Iată de ce se crede că primul om care va ajunge pe Marte va fi o femeie.

Pe măsură ce proiectul Artemis avansează și mai multe companii private se implică în explorarea spațiului, se conturează tot mai clar faptul că nu va mai dura mult până când primul om va pune piciorul pe Marte.

E posibil ca primul om să fie o femeie

Deși NASA și alte agenții spațiale nu au o preferință oficială pentru selectarea femeilor în zborurile spațiale, cercetătorii și experții au indicat de mai bine de 60 de ani că primii oameni care vor ajunge pe Marte ar putea fi femei, din considerente legate de biologie, scrie Big Think. Această perspectivă se datorează, în parte, unei presupuse rezistențe mai mari la anumite efecte negative ale expunerii la radiații cosmice și a altor factori de mediu asupra organismului feminin. Totuși, este important de menționat că nu există nicio politică oficială care să promoveze exclusiv trimiterea femeilor în spațiu.

Cu toate acestea, în istoria zborurilor spațiale, femeile au fost subreprezentate, din cauza unor prejudecăți și a dominației masculine în cursa spațială. Totuși, prima femeie care a călătorit în spațiu a fost sovietica Valentina Tereșkova, care a realizat această performanță în iunie 1963.

În anii '50, NASA a comandat un studiu științific care a propus, pentru prima dată, ideea de a trimite exclusiv femei în spațiu. Analiza a arătat că femeile sunt mai ușoare și, prin urmare, ar avea nevoie de mai puțin oxigen, ceea ce reprezintă un avantaj crucial într-o misiune de lungă durată către Marte.

În plus, s-a constatat că femeile prezintă și alte avantaje potențiale pentru astfel de misiuni. Statisticile au indicat că au un risc mai mic de a suferi un infarct și o probabilitate redusă de a întâmpina probleme cu sistemul reproducător din cauza radiațiilor spațiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel