Data publicării:

De ce Liviu Pop a desființat CNATDCU

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
baba funeriu
baba funeriu

Scandalul legat de decizia ministrului interimar al Educației, Liviu Pop, de a desființa Consiliul general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) are la bază aspecte legate de modul cum a fost înființat acest Consiliu de către fostul ministru al Educației, actual consilier al lui Traian Băsescu, Daniel Funeriu.

 Scandalul legat de decizia desființării CNATDCU este fals. Prin Ordinul 4608, al ministrului Educației, nu se decide desființarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, ci reorganizarea acestuia.

Decizia luată de către ministrul Educației, Liviu Pop,  are la bază, dincolo de problemele de funcționalitate constatate în cazul acestui for, intenția de a crea un Consiliu echilibrat din punct de vedere al reprezentării sistemului academic din România. Astfel, aproximativ 25% din Consiliul general era format din membri ai Universității București. De asemenea, în restul componenței Consiliului general se regăseau reprezentate un număr restrâns de unități de învățământ. Acest lucru a trezit nemulțumire în multe zone ale mediului academic din România.

Este absolut necesară o reprezentare mai largă a mediului universitar în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare atât din punct de vedere al unităților de învățământ, cât și din punct de vedere al specializării celor care ocupă locurile din acest for.

În acest moment, din noua comisie care va fi înființată, membrii acesteia vor veni în urma propunerilor universităților, iar modalitatea de desemnare și mărirea numărului de membri ai Consiliului  va crește independența acestei instituții.

Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu s-ar fi putut pronunța cu privire la acuzațiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, în lipsa unei analize a Panelului de Științe Sociale CNATDCU (comisia de științe juridice). Acesta s-a întrunit luni, 25 iunie a.c., membrii săi luând decizia că nu se pot pronunța asupra acuzelor de plagiat aduse primului-ministru, în lipsa unei hotărâri a Comisiei de Etică din cadrul Ministerului Educației.

După cum declara și rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, fostul Consiliu nu reprezenta voința universităților, acesta fiind constituit arbitral de către Daniel Funeriu și fără o reprezentare echilibrată din partea universităților. Potrivit acestuia, nu era posibil ca dintr-un singur centru universitar din Comisie să facă parte cinci membri.

De asemenea, după cum se poate vedea în facsimilele următoare, printr-o notă a lui  Cătalin Baba, din 19.05. 2011, în vremea când era secretar de stat la Educație, acesta indica indica Consiliul de Etica drept forul cu atributii în verificarea sesizarilor de plagiat.

Curios este că, dintre cei 20 de membri ai comisiei, niciunul nu are la bază studii de drept, ceea ce face ca să pună serioase semne de întrebare asupra corectitudinii și obiectivității acestei comisii în evaluarea unor lucrări.

 Vezi Monitorul Oficial prin care se reorganizează CNATDCU

 Nota în care chiar ministrul Baba indica Comisia de Etica din minister drept singura în măsură să dea un verdict în cazuri de plagiat

Vezi lista membrilor comisiei  confirmați de Funeriu.

 Vezi ordinul ministrului Corneliu Baba prin care îl numeste pe prefectul de Cluj in aceasta Comisie, în ultima zi de mandat a acestuia la minister.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel