De ce latră câinii la roțile mașinilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Câinii au obiceiul să alerge după ce e în mişcare: maşini, biciclete, trotinete sau chiar oameni care fac jogging Foto: Pexels
Câinii au obiceiul să alerge după ce e în mişcare: maşini, biciclete, trotinete sau chiar oameni care fac jogging Foto: Pexels
Câinii sunt companionii noştri plini de energie care se entuziasmează din orice, fac ghiduşii şi aleargă după tot ce mişcă chiar şi la bătrâneţe. De ce o fac, totuşi? De ce atunci când văd biciclete sau autoturisme în mers, parcă îşi ies din minţi şi încep să le fugărească?

Cunoscătorii în ale psihologiei canine spun că, indiferent dacă își revendică teritoriul sau pur și simplu este plictisit, pot exista diverse motive pentru care un câine aleargă după mașini și latră la ele. Urmărirea unei mașini în mers pot simula instinctul natural de vânătoare sau de apărare a teritoriului. Acesta îl determină să alerge orice trece cu o viteză accelerată. În mintea câinelui, locul și oamenii lângă care trăiește este haita sa, iar el nu face altceva decât să îşi apere haita. Din această cauză, lătratul și instinctul de apărare a celor apropiați pot apărea atunci când o mașină trece prin apropierea lui.

„Atacul” roţilor se termină la granița teritoriului lor

Atunci când câinele urmărește o mașină, el va alerga doar până la un anumit punct, dincolo de care nu se va îndepărta. Apoi se va opri brusc. Acest lucru se întâmplă pentru că mașina sau amenințarea percepută a părăsit teritoriul câinelui. Când o mașină se apropie de casă, câinele va începe să latre pentru a trimite mașinii un avertisment că intră pe teritoriul său. Atunci când mașina se îndepărtează, câinele crede că avertismentul lui a funcționat, iar asta îi întărește comportamentul şi-l determină să se liniştească şi să înceteze cu lătratul.

Un alt motiv ar mai fi acela că mașinile poartă și mirosul altor oameni, al altor câini şi al altor locuri. Câinele îşi marchează deseori teritoriul pe roţile maşinilor. Dacă totuși câinele latră nu numai la mașini, acesta poate fi un semn de plictiseală. Câinii trebuie să fie provocați mental și fizic pentru a trăi o viață sănătoasă și împlinită. Iar mașinile, trotinetele, bicicletele şi chiar oamenii care aleargă sunt stimuli atrăgători pentru câini: sunt zgomotoase, mirositoare și rapide. Mașinile şi nu doar ele imită comportamentul prăzii în sălbăticie, iar câinele va vedea în roţile mişcând sau picioarele în alergare o... pradă bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel