Fie că este vorba de ceai sau pur și simplu de apă cu lămâie, ai observat probabil cum feliuţele de lămâie galbenă se menţin la suprafaţă, în timp ce bucăţile de lime (limetă verde) tind să se ducă la fund. Explicaţia e simplă: limetta are o aciditate foarte scăzută. Deși seamănă foarte mult cu lămâile, fructele de lime au caracteristici care le deosebesc de lămâile adevărate. Arborele în sine crește la fel de viguros ca lămâiul obișnuit, cu o formă similară, dar frunzele sunt mai ovale, mai rotunjite și uşor diferite faţă de frunza tipică de lămâie. Asta confirmă, clar, că sunt diferenţe mari între cele două, inclusiv în privinţa densităţii, a texturii, a greutăţii, a acidităţii, ca să nu mai zicem de gust şi aromă.
De ce nu pluteşte şi lime-ul?
Una dintre curiozitățile celor care consumă aceste citrice este următoarea: de ce nu plutește și lime-ul la suprafața apei dintr-un pahar, așa cum se întâmplă cu lămâile obișnuite? Ei bine, potrivit Best Food Acts, în urma unui experiment s-a aflat motivul pentru care limetta sub orice formă ar fi ea, întreagă, decojită sau feliată, se scufundă într-un vas cu apă.
„Motivul pentru care lămâile se scufundă și lămâile plutesc se datorează densității sau masei pe unitatea de volum. Un obiect va pluti dacă este mai puțin dens decât lichidul în care este plasat și se va scufunda dacă este mai dens decât lichidul în care este plasat. Lămâile și limettele au ambele densități care sunt foarte apropiate de apă, așa că te-ai aștepta că acestea ar pluti amândoi. Cu toate acestea, fructele lime sunt puțin mai dense decât lămâile, motiv pentru care se scufundă și lămâile plutesc”, a explicat specialistul Sarah Downs, pentru sursa mai sus menționată.
Iată şi demonstraţia video:
Portocala se scufundă sau nu?
Uimeşte-ţi prietenii cu un experiment foarte simplu. Întreabă-i dacă o portocală se scufundă sau nu şi apoi fă acest experiment. Mai întâi, trbe să ştii că dacă este să ne luăm după greutatea unei portocale, răspunsul ar trebui să vină de la sine. Bineînţeles că o portocală se scufundă, nu-i aşa? Hai să vedem!
Ai nevoie de două portocale, dintre care una să aibă coaja rasă şi un castron cu apă. Pune în castronul cu apă portocala care are coaja intactă. Ce se întâmplă? Ca prin minune, fructul va pluti. Repetă experimentul cu portocala fără coajă. Aceasta se va scufunda. De ce? Dacă te uiţi cu atenţie la fruct, vei vedea că are coaja plină de mici adâncituri ce acţionează ca nişte pernuţe de aer. Datorită cojii sale, portocala ajunge să aibă o densitate mai mică decât apa şi poate pluti. Acest lucru este valabil pentru toate citricele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscop 28 martie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are nevoie de o schimbare. Bucură-te de viață!
- Alternativa din capitalele europene, după interzicerea centralelor pe gaz. Ștefan Pălărie (USR): Nu transportă gaz până în apartament
- AFM, finanțare de 1900 de euro pentru fiecare familie unde venitul pe membru este sub 1700 de lei. Ce este programul ”Prima Conectare”. ”Aduceți civilizația în casa omului”
- Dan Negru mai vrea o lege dacă se decide închiderea supermarketurilor în weekend: Să-i interzică lui Bartoș!
- BANCUL ZILEI: După căsătorie...
- Strategul Cristian Socol, reacție la ultimele date Eurostat despre România. Am depășit și Ungaria. Cea mai mare viteză din ultimii 10 ani
- Şedinţă de Guvern: Modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, pe ordinea de zi
- Un înlocuitor al zahărului, mai dăunător decât zahărul în sine. Medicii trag un semnal de alarmă: Evitați-l!
- Alexandru Rafila, reacție după ce Oana Sivache (ASSMB) a fost inculpată de DNA
- Motivul pentru care testele PISA nu sunt relevante pentru România. Marian Staș, coordonator de programe educaționale: Analfabetismul logic e problema