Urmărește emisiunea live
De ce lămâile plutesc în paharul cu apă iar lime-ul sau limeta verde se scufundă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Vezi care sunt diferenţele între lâmâi şi limonete / Foto: Pxhere
Vezi care sunt diferenţele între lâmâi şi limonete / Foto: Pxhere
Cei care obișnuiesc să bea apă cu lămâie au observat, probabil, că în timp ce rondelele de lămâie se menţin la suprafaţă, cele de limetă se aşează pe fundul paharului. De ce se întâmplă asta?

Fie că este vorba de ceai sau pur și simplu de apă cu lămâie, ai observat probabil cum feliuţele de lămâie galbenă se menţin la suprafaţă, în timp ce bucăţile de lime (limetă verde) tind să se ducă la fund. Explicaţia e simplă: limetta are o aciditate foarte scăzută. Deși seamănă foarte mult cu lămâile, fructele de lime au caracteristici care le deosebesc de lămâile adevărate. Arborele în sine crește la fel de viguros ca lămâiul obișnuit, cu o formă similară, dar frunzele sunt mai ovale, mai rotunjite și uşor diferite faţă de frunza tipică de lămâie. Asta confirmă, clar, că sunt diferenţe mari între cele două, inclusiv în privinţa densităţii, a texturii, a greutăţii, a acidităţii, ca să nu mai zicem de gust şi aromă.

De ce nu pluteşte şi lime-ul?

Una dintre curiozitățile celor care consumă aceste citrice este următoarea: de ce nu plutește și lime-ul la suprafața apei dintr-un pahar, așa cum se întâmplă cu lămâile obișnuite? Ei bine, potrivit Best Food Acts, în urma unui experiment s-a aflat motivul pentru care limetta sub orice formă ar fi ea, întreagă, decojită sau feliată, se scufundă într-un vas cu apă.

„Motivul pentru care lămâile se scufundă și lămâile plutesc se datorează densității sau masei pe unitatea de volum. Un obiect va pluti dacă este mai puțin dens decât lichidul în care este plasat și se va scufunda dacă este mai dens decât lichidul în care este plasat. Lămâile și limettele au ambele densități care sunt foarte apropiate de apă, așa că te-ai aștepta că acestea ar pluti amândoi. Cu toate acestea, fructele lime sunt puțin mai dense decât lămâile, motiv pentru care se scufundă și lămâile plutesc”, a explicat specialistul Sarah Downs, pentru sursa mai sus menționată.

Iată şi demonstraţia video:

Portocala se scufundă sau nu?

Uimeşte-ţi prietenii cu un experiment foarte simplu. Întreabă-i dacă o portocală se scufundă sau nu şi apoi fă acest experiment. Mai întâi, trbe să ştii că dacă este să ne luăm după greutatea unei portocale, răspunsul ar trebui să vină de la sine. Bineînţeles că o portocală se scufundă, nu-i aşa? Hai să vedem!

Ai nevoie de două portocale, dintre care una să aibă coaja rasă şi un castron cu apă. Pune în castronul cu apă portocala care are coaja intactă. Ce se întâmplă? Ca prin minune, fructul va pluti. Repetă experimentul cu portocala fără coajă. Aceasta se va scufunda. De ce? Dacă te uiţi cu atenţie la fruct, vei vedea că are coaja plină de mici adâncituri ce acţionează ca nişte pernuţe de aer. Datorită cojii sale, portocala ajunge să aibă o densitate mai mică decât apa şi poate pluti. Acest lucru este valabil pentru toate citricele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel