De ce iubim atât de mult animalele de companie? Cât de adevărat este faptul că ar avea un efect benefic asupra sănătății noastre
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce iubim atât de mult animalele de companie? Cât de adevărat este faptul că ar avea un efect benefic asupra sănătății noastre / Foto: Pixabay, de JackieLou DL
De ce iubim atât de mult animalele de companie? Cât de adevărat este faptul că ar avea un efect benefic asupra sănătății noastre / Foto: Pixabay, de JackieLou DL
Te-ai întrebat vreodată de ce iubim atât de mult animalele de companie?

V-ați întrebat vreodată de ce oamenii iubesc animalele de companie și când a apărut această relație specială? Ei bine, când patru cimpanzei au prins odată o antilopă africană pitică, numită duiker, la început ar fi putut părea că au decis să o păstreze ca animal de companie, scrie BBC.

S-au jucat o vreme cu antilopa, dar până la urmă totul s-a terminat trist pentru ea: cimpanzeii s-au jucat prea aspru și ea a murit. Maimuțele, însă, au continuat să se distreze cu cadavrul pentru încă o jumătate de oră.

Acest caz a fost destul de neobișnuit. Duiker nu a fost un "animal de companie" pentru ei în adevăratul sens al cuvântului. Cimpanzeii nu plimbă câinii în lesă, iar elefanții nu primesc țestoase pentru a-și însenina singurătatea. Doar oamenii iau animale în familiile lor. Dar de ce o fac?

De ce oamenii au început să aibă animale de companie

Știința nu știe exact când o persoană a avut pentru prima dată animale de companie. Știm, totuși, că cu mii de ani în urmă, strămoșii noștri, cel mai probabil, au adus acasă lupi. Poate că, inițial, au prins puii de lup,  i-au domesticit și au aflat că sunt utili la vânătoare.

Treptat, lupii au devenit mai îmblânziți și ascultători și în cele din urmă au evoluat în câini. Potrivit unui studiu publicat în mai 2015, acest lucru s-ar fi putut întâmpla acum 27.000 de ani. De atunci, câinii au trăit cu oameni, iar animalele de companie au început să apară în multe culturi.

De fapt, acest lucru este destul de ciudat - având în vedere că păstrarea unui animal de companie nu este ieftină. El trebuie hrănit, asigurat cu adăpost, vaccinări și îngrijiri veterinare. Da, animalele de companie țin companie unei persoane, dar îngrijirea lor necesită timp și, în schimb, de multe ori nu primiți niciun ajutor practic de la ei (cu unele excepții, care, de exemplu, includ câini de pază sau de vânătoare).

Un copil mare își poate ajuta părinții la bătrânețe. Îngrijirea rudelor apropiate are, de asemenea, are sens practic din punct de vedere evolutiv: avem seturi similare de gene cu ele, iar supraviețuirea cu succes a rudelor înseamnă cea mai largă distribuție posibilă a acestor gene.

Toate acestea nu se aplică unui câine domestic, pisică sau hamster. Este o prostie să te aștepți la orice beneficiu material de la un animal de companie - dar milioane de oameni îi păstrează totuși și îi consideră membri ai familiei.

Experții oferă o serie de explicații pentru acest fenomen



Timp de câteva decenii, opinia dominantă în rândul oamenilor de știință a fost că animalele au un efect benefic asupra sănătății umane, în special asupra confortului psihologic, și chiar ar contribui la creșterea speranței de viață.

Dar nu există dovezi clare pentru acest lucru. Au existat studii ale căror rezultate i-au determinat pe experți să presupună că animalele de companie sunt de fapt bune pentru sănătate – dar unele experimente recente au dat rezultatul opus.

De exemplu, oamenii de știință au descoperit că oamenii care dețin animale de companie tind să sufere de mai multe probleme mentale și depresie mai severă decât cei care nu au animale de companie. Alte studii au arătat că satisfacția față de viață în rândul proprietarilor de animale de companie nu este mai mare decât în ​​rândul altor persoane.

În ciuda faptului că în ultimii ani experții au spulberat în mare măsură mitul despre beneficiile pentru sănătate ale animalelor de companie pentru proprietarii lor, acest subiect încă apare în mass-media. "A avea un animal de companie nu ajută o persoană să trăiască mai mult – oamenii de știință au dovedit asta", spune John Bradshaw de la Școala de Științe Veterinare de la Universitatea Bristol din Anglia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel