De ce își înclină câinii capul atunci când vorbim cu ei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Un nou studiu explică de ce câinii au obiceiul să-şi încline capul într-o parte, într-un mod absolut adorabil, în momentul în care ne aud vocea.  

Deși înclinarea capului ar putea sugera confuzie, gestul este, de fapt, semn că animalul se concentrează și este în stare de alertă şi mai atent ca niciodată, potrivit unui studiu recent. Oamenii de știință au descoperit că cei șapte câini Border Collie avea ceva în comun: toți și-au înclinat capul mult mai frecvent decât ceilalți câini după ce au primit o comandă. Datele au arătat că aceștia și-a înclinat capul 43% din timp, în timp ce restul de 33 de câini au făcut acelaşi gest doar 2% din timp. "Tocmai de aceea, noi credem că există o asociere între înclinarea capului și procesarea de stimuli relevanți și importanți", a explicat Shany Dror, cercetător la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria și unul dintre autorii studiului. Este primul studiu care ţine sub observaţie comportamentul de înclinare a capului la câini, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au analizat şi performanţa de memorare a 40 de câini de rase diferite. Au vrut să ştie dacă pot ţine minte numele pentru diverse jucării iar mai apoi să folosească acea informație pentru a recupera anumite jucării în funcție de comenzile stăpânilor. Majoritatea câinilor nu au putut învăța numele jucăriilor, însă șapte câini Border Collie au dat dovadă de aptitudini notabile. Doar aceştia au fost incluși în următorul experiment, deși unul dintre ei a murit la  scurt timp înainte de testare. În al doilea experiment, stăpânii i-au supus evaluării pe cei șase câini în același mod, timp de trei luni, însă cu până la 13 jucării. Unul dintre câini, Whisky, a adus înapoi jucăria corectă de 54 de ori din 59 de încercări. Doi alți câini au reușit să o facă peste 90% din timp. Ceilalți trei câini au avut rate de succes situate între 57 și 75%.

Ulterior, în cadrul unui al treilea experiment, cei șase câini au arătat că pot învăța 12 noi nume de jucării într-o săptămână, iar apoi au ținut minte acele nume timp de aproape două luni. „Câinii pot învăța cu ușurință cuvinte precum șezi sau stai. Știm asta. Însă, foarte puțini câini pot învăța nume de obiecte”, a spus Dror. S-a observat că pe toată perioada în care câinii au memorat cuvinte noi, toţii au înclinat capul la reauzirea sunetelor deja cunoscute.

Așa cum oamenii sunt fie dreptaci fie stângaci, câinii au tendința să-și încline capul într-o parte sau alta. Partea preferată a rămas aceeași la toate experimentele, iar poziția stăpânilor nu a influențat direcția de înclinare. Pentru cercetători, asta ar putea fi o dovadă a faptului că animalele își înclină capul atunci când sunt foarte atente la o anumită sarcină. Deși studiul a analizat doar rasa Border Collie, autorii au sugerat că talentul pentru învățare și memorare nu este unic acestei rase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel