De ce încearcă jocurile video precum Forza Motorsport sau GTA 6 să simuleze condiții meteo realiste
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: DC News
Foto: DC News
Cum suntem deja în anotimpul rece, s-ar putea să te întrebi de ce cineva ar vrea să simuleze vremea de afară.

Cum suntem deja în anotimpul rece, s-ar putea să te întrebi de ce cineva ar vrea să simuleze vremea de afară - dar asta încearcă să facă mulți dezvoltatori de jocuri, conform BBC. În misiunea lor de a crea experiențe mai realiste și captivante, mai multe studiouri fac din condițiile umede, sălbatice și furtunoase o parte din joc.

Și zvonurile despre un posibil “sistem de vreme dinamică” în Grand Theft Auto 6 i-au făcut pe jucători să vorbească despre posibilități. 

Ratele de evaporare și zonele de înaltă presiune s-ar putea să nu pară o rețetă pentru distracție, dar creatorii unui joc popular de curse ar putea să nu fie de acord. Forza Motorsport, joc exclusiv pentru sistemele Xbox, a făcut mare tam-tam despre sistemele sale complexe de vreme. Jucătorii se pot întrece în condiții care includ soare, ceață groasă și ploaie torențială, care afectează lucruri precum vizibilitatea și modul în care se controlează mașina.

Cum acționează vremea în Forza Motorsport

Seria Forza își propune să simuleze în mod realist conducerea în lumea reală, iar directorul creativ Chris Esaki e de părere că progresele în imitarea vremii au ajutat la acest lucru. “Dacă ai condus vreodată o mașină, știi că lucrurile sunt diferite când plouă”, spune el. “Așa că pentru noi vremea este o parte esențială a modului în care construim o simulare profundă și un set de lucruri de stăpânit”.

Chris spune că simularea exactă sporește și imersiunea. “Există ceva special când lucrezi cu iluminarea și vremea”, spune el. “Cele două condiții care vin împreună pot crea dramă, pot crea tensiune.”

Chris, care a studiat științele mediului înainte de a deveni dezvoltator de jocuri, spune că generația următoare de jocuri va putea să meargă și mai departe, copiind mai îndeaproape modul în care se formează vremea în lumea noastră reală. “Lucruri precum ratele de evaporare, zonele de presiune scăzută și înaltă și formarea norilor și ce înseamnă asta de fapt pentru experiența de joc și cât de imersivă poate fi acea lume sunt foarte importante”  Deși jocurile de curse ar putea părea alegerea evidentă pentru tehnologia avansată a vremii, și alte genuri au folosit-o.

Război dinamic pe calculator

Jocul de strategie Total War: Pharaoh, publicat de Sega, continuă tradiția seriei de a construi un regat, de a gestiona resursele și de a purta bătălii pe parcursul unei campanii de ani de zile. Vremea a fost întotdeauna unul dintre obstacolele progresului jucătorului, dar dezvoltatorul britanic Creative Assembly spune că a intensificat lucrurile în ultimul episod.

În timp ce jocurile anterioare Total War ar schimba condițiile în funcție de înregistrările istorice, sistemul dinamic din Pharaoh introduce mai multă aleatorietate. Potrivit designerului de bătălii al jocului, Bozhidar Staykov, care face parte din studioul dezvoltatorului din Sofia, Bulgaria, acest lucru duce la scenarii mai variate, deoarece condițiile se schimbă în timpul bătăliei.

“Un moment poate fi foarte însorit, vreme normală”, spune el. “Și în momentul următor, se poate întâmpla o furtună de nisip. Și generalii vor trebui să improvizeze și să se adapteze la noile situații care se întâmplă pe câmpul de luptă.” Bozhidar spune că vremea interacționează și mai realist cu mediul, afectând terenul hărților în timp real.

Jucătorii ar putea descoperi că vizibilitatea suferă, proiectilele nu mai sunt la fel de eficiente sau întregi plutoane de soldați se găsesc blocați în teren mlăștinos din cauza unei ploi torențiale. “Terenul se schimbă acolo unde era pământ uscat, unde puteai să manevrezi și acum e noroi, e mai greu pentru tine să manevrezi”, spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel