Data actualizării:
Data publicării:

De ce fug condamnații români în Italia. Avocatul Doru Badea: Sistemul legislativ italian este foarte bine conceput. Avocații în Italia au o foarte mare putere / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Avocatul Doru Badea, român stabilit în Italia, a fost invitat la emisiunea Departe de România, de la DC News, unde a vorbit despre sistemul juridic italian și cel român.   

„Care ar fi principalele diferențe între sistemele de justiție, între cel din România și cel din Italia? Foarte des se spune că sistemul de la noi este greoi. Sunt procese care durează ani de zile și la finalul cărora faptele se prescriu și cei bănuiți de anumite fapte scapă basma curată. Cum e în Italia față de România?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.

Sistemul legislativ italian este, din punctul meu de vedere, foarte bine conceput și dă posibilitatea persoanelor care sunt la prima abatere să se integreze și ulterior să vină cu anumite programe clare pentru ca persoana care ar fi comis sau a comis anumite infracțiuni să se reintegreze în societate.

Din ceea ce îmi aduc eu aminte, legat de sistemul juridic din România, mi se pare destul de sever, dar mi se pare puțin exagerat împotriva persoanelor care greșesc pentru prima dată. Judecătorii încă nu acordă posibilitatea unui om care a greșit o singură dată, să-i dea o a doua șansă să se integreze în societate.

Știm foarte bine că penitenciarele din România sunt extrapline, și în Italia sistemul de penitenciare este aglomerat, dar ei reușesc, prin normele ce au fost adoptate, să dea posibilitatea anumitor persoane, care au comis anumite infracțiuni pentru prima dată, să poată profita de o executare a pedepsei într-un regim mai maleabil, mai ușor.”, a spus Doru Badea.

„De ce fug majoritatea condamnaților români în Italia?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Datorită injustiției și corupției care se găsește la cel mai înalt nivel în România. Sunt condamnați, dar datorită sistemului care este în România, datorită artificiilor care au fost create pentru a se ajunge la o condamnare și ulterior nu să nu mi se dea dreptul să produc probe care pot demonstra nevinovăția mea, acest tip de oameni, singurul lucru care le vine pe moment, este acela de a scăpa, nu de a avea parte de un regim de închisoare mai bun, nu neapărat. Pleacă din România din cauza regimului securist.

În urma experienței pe care o am în această profesie, eu nu am văzut o neregulă din partea unui judecători italian. Judecătorii italieni sunt niște oameni foarte înțelepți cu o pregătire foarte înaltă. Avocații în Italia au o foarte mare putere, spre deosebire de un avocat român. Un avocat român dacă vorbește trei ore pentru clientul lui, la un moment dat judecătorul ii spune „ Îți dau amendă pentru că începi să mă plictisești!” Este un exemplu.

Eu cred că avocații în România nu au un cuvânt de spus în fața unui judecător. Rolul judecătorului este acela de a pune în balanță probele, atât ale inculpatului cât și cele prezentate de partea civilă în proces.

Probele sunt bine puse la punct, iar când tu ca avocat al unui inculpat încerci să aduci probe care contrazic, care demontează probele ce au fost purtate pentru o acuză, nu-ți sunt luate în considerare, probe concludente, atunci mi se pare ceva în neregulă.”, a spus Doru Badea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel