De Ce i-a fost retrasă "Steaua României" lui Tokes. Vezi MOTIVAREA
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Consiliul de Onoare a decis să-i retragă decorația "Steaua României" lui Laszlo Tokes, după ce europarlamentarul "a solicitat expres şefului guvernului ungar să acţioneze în aşa fel încât Ungaria să ofere protecţie Transilvaniei". 

Tokes se  bate în instanță pentru decorație. Avocatul europarlamentarului a subliniat că ordinul a fost retras pentru că ambițiile de autonomie ale lui Laszlo Tokes sunt revizioniste și pun sub semnul întrebării Tratatul de la Trianon, ceea ce  poate genera conflicte interetnice.

Consiliul de Onoare a motivat decizia. În motivare este precizat:

"Legea 29/2000 prevede, de asemenea, la art. 52: “Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”, iar la art. 53: “Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele prevăzute la art. 52 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin.”

Pentru retragerea decorației, Consiliul de Onoare a luat în calcul și alte declarații făcute de Laszlo Tokes.

Iată o parte dintre ele:

- La data de 27 iulie 2013, domnul Tőkés a făcut – în prezența premierului Ungariei – următorul apel public-instigare: ” Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

- În luna august 2013, domnul Tőkés László a revenit asupra acestei declaraţii, în sensul întăririi ei, spunând următoarele: ”Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare”.

- În luna iulie 2011, domnul Tőkés László a declarat că "puterea românească" trebuie să-şi ceară iertare pentru "păcatele" pe care le-au suferit maghiarii "în epocile post-Trianon şi post-comunism", ei cerând în schimbul teritoriilor pierdute drepturi, "inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie".

- În luna iulie 2010, domnul Tőkés László a declarat  la Universitatea (Şcoala) de Vară "Tusvanyos" că, ”dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă”.

- În luna iulie 2010, domnul Tőkés declara: "În 2008, am lansat o scrisoare către NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obţinerea autonomiei, şi am atras atenţia conducătorului NATO că problema comunităţii maghiare poate să fie un risc de securitate în zona Europei Centrale, indirect şi pentru NATO, şi am cerut sprijin pentru înfiinţarea autonomiilor maghiare în toate zonele".

În motivarea se mai arată că Steaua României i-a fost retrasă europarlmentarului în urma constatării gravelor "prejudicii morale, civice şi de imagine adus cavalerilor Ordinului Naţional ”Steaua României” prin faptele dezonorante care aduc atingere valorilor democratice ale României, valorilor şi intereselor Uniunii Europene, relaţiilor dintre naţiunile şi popoarele noastre, păcii şi legalităţii internaţionale, şi care, totodată, dăunează bunei convieţuiri interetnice".

În plus, mai este precizat că afirmațiile lui Tokes nu au legătură cu libertatea de exprimare- "Libertatea – în toate formele ei – presupune și responsabilităţi, iar o retorică violentă, ce incită la ură interetnică și conflict, ce contravine spiritului democratic și regulilor de conviețuire în spațiul naţional al României şi în spaţiul Uniunii Europene, trebuie să fie sancţionată cu fermitate deoarece un astfel de discurs, dublat de gesturi provocatoare, nu este compatibil cu calitatea de membru al Ordinului Național ”Steaua României”.

Vezi AICI motivarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel