De ce femeile trebuie să doarmă mai mult decât bărbaţii. Motivul este INCREDIBIL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
S-a demonstrat că femeile au nevoie de mai multe ore de somn / Foto: Freepik
S-a demonstrat că femeile au nevoie de mai multe ore de somn / Foto: Freepik
Femeile trebuie să doarmă mai mult decât bărbații, aceasta este concluzia savanţilor americani. În urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia că femeile au nevoie de o odihnă mai mare, astfel riscă să se confrunte cu dereglări psihice şi hormonale, dar și cu alte probleme de sănătate.

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord a ajuns la concluzia că, spre deosebire de bărbaţi, femeile au nevoie de mai mult somn, pentru că ele se pot confrunta cu mult mai multe probleme fizice şi psihice dacă nu au o rutină adecvată de odihnă. Oamenii de ştiinţă arată că dacă nu reuşesc să doarmă suficient, femeile riscă să se îmbolnăvească de inimă, depresie sau pot să ajungă chiar la dereglări psihice.

Lipsa somnului poate duce la AVC

Potrivit descopera.ro, studiul realizat de doctorul în psihologie clinică Michael Breus a analizat diferenţele dintre bărbaţi şi femei în relaţie cu nevoia de somn, apreciind comportamentul lor atunci când nu s-au odihnit suficient. Potrivit lui Breus, experimentul a indicat diferenţe de manifestare între cele două genuri. „Am descoperit faptul că femeile se confruntă într-o mai mare măsură cu depresia, furia şi că sunt mult mai ostile pe perioada dimineţii, în comparaţie cu bărbaţii”, este concluzia la care a ajuns Breus, alături de ceilalţi cercetători de la Universitatea Duke, în cadrul studiului. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că femeile îşi folosesc creierul mai mult decât bărbaţii, motiv pentru care ele nici nu se pot odihni prea bine, notează Sleep Foundation. În plus, dacă sunt nevoite să doarmă prea puţin, femeile au un risc sporit de afecţiuni cardiace, de depresie şi de alte tulburări de ordin psihic. În plus, sângele lor se coagulează mai uşor, ceea ce poate duce la blocarea vaselor de sânge cu cheaguri şi, ulterior, la infarct sau la accident vascular cerebral. Şi nivelul inflamaţiilor din organismul femeilor nedormite este mai mare, ceea ce oferă un indiciu asupra riscului mărit de afecţiuni inflamatorii şi chiar de cancer, avertizează specialiştii, pe baza unor cercetări anterioare.

Creierul femeilor este multitasking

Potrivit profesorului Jim Horne, directorul Centrului de Cercetare a Somului din cadrul Universităţii Loughborough din Anglia, creierul femeilor este multitasking, ceea ce face ca ele să aibă nevoie să doarmă mai mult. „Una dintre funcţiile esenţiale ale somnului este să permită creierului să se «repare» şi să se recupereze după stresul de peste zi. În intervalurile de somn profund, cortexul cerebral – zona creierului responsabilă cu gândirea, cu memoria şi limbajul, printre altele – se «decuplează» şi intră în faza de recuperare. Cu cât foloseşti o porţiune mai mare din creier pe parcursul zilei, cu atât recuperarea pe parcursul nopţii durează mai mult. Femeile sunt multitasking, au tendinţa să facă mai multe lucruri în acelaşi timp şi, deci, să folosesc o parte mai mare din creier decât bărbaţii“, explică specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel