De ce fac femeile Alzheimer mai des ca bărbații? Un studiu a descoperit o genă care ar putea fi vinovată
Oamenii de știință au identificat o genă care predispune femeile la Alzheimer.
Oamenii de știință au identificat o genă care pare să crească riscul de Alzheimer la femei, oferind un potențial indiciu cu privire la motivul pentru care mai multe femei decât bărbați sunt diagnosticați cu această boală. Gena O6-Methylguanine-DNA-metiltransferaza sau MGMT joacă un rol important în modul în care organismul repară deteriorarea ADN-ului atât la bărbați, cât și la femei. Dar cercetătorii nu au găsit o asociere între MGMT și Alzheimer la bărbați.
”Este o descoperire specifică femeilor – poate una dintre cele mai puternice asocieri ale unui factor de risc genetic pentru boala Alzheimer la femei”, a spus coautorul principal al studiului Lindsay Farrer, șeful de genetică biomedicală la Boston University School of Medicine.
Două treimi din cei 6,5 milioane de americani care trăiesc în prezent cu boala sunt femei, potrivit Asociației Alzheimer. Este o tendință care este valabilă în întreaga lume.
”Femeile, din cauza factorilor de risc genetic unici, cum ar fi APOE ε4 și MGMT, și a factorilor de risc specifici sexului, cum ar fi reducerea bruscă a estrogenului în timpul tranziției perimenopauzei, pot fi predispuse, în timp ce bărbații sunt mai feriți”, a spus dr. Richard Isaacson, director al Clinicii de Prevenire a Alzheimer de la Colegiul de Medicină Schmidt din Florida Atlantic University, care nu a fost implicat în studiu, conform CNN.
APOE ε4, cel mai mare factor de risc
Gena APOE ε4 este considerată cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea Alzheimerului la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, ceea ce este ”mai ales valabil pentru femei, care sunt mai afectate de APOE ε4 decât bărbații”, a spus Isaacson.
Cu toate acestea, multe femei cu APOE ε4 nu dezvoltă Alzheimer, în timp ce femeile fără genă pot dezvolta totuși boala.
”Poate că MGMT este o piesă importantă care lipsește din puzzle-ul de predicție a riscurilor pentru aceste femei, dar sunt necesare studii suplimentare”, a spus Isaacson.
Descoperirea a fost făcută în două grupuri complet separate de oameni. O echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago a analizat structura genetică a unui mic grup de femei Hutterian Brethren care trăiesc în comun în zona rurală din Montana și Dakota de Sud. Hutteriții sunt o populație închisă care se căsătoresc în propriile rânduri și păstrează înregistrări genealogice extinse, făcându-i o alegere excelentă pentru cercetarea genetică.
Echipa de cercetare a comparat descoperirile cu țesutul cerebral masculin autopsiat și nu a găsit nicio asociere între gena MGMT și boala Alzheimer la bărbați. Când au examinat MGMT prin epigenetică, ceea ce se întâmplă atunci când o genă este activată sau oprită de comportamente și factori de mediu, cercetătorii au descoperit că expresia sa la femei a fost asociată în mod semnificativ cu dezvoltarea beta-amiloidului și a tau-ului, două proteine care sunt semne distinctive ale bolii Alzheimer.
Hormonul care ar putea crește riscul de Alzheimer în rândul femeilor
Un hormon ar sta baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor vârstnice, susține o echipă internaţională de cercetători. Este vorba despre hormonul de stimulare foliculară (HSF), informează Agerpres, citând Xinhua.
Boala Alzheimer afectează memoria şi alte funcţii cognitive critice. Până în prezent se credea că cel mai important rol pentru apariţia bolii Alzheimer îl aveau proteina beta-amiloid, care tinde să se aglomereze formând plăci în creier, şi acumulările anormale ale unei proteine numite tau în interiorul neuronilor. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News