Data actualizării:
Data publicării:

De ce este somnul diferit la femei față de bărbați. Ce boli se pot dezvolta în urma privării de somn

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro

Care sunt motivele pentru care somnul femeilor diferă de cel al bărbaților.

Somnul de calitate este unul dintre pilonii unui stil de viață sănătos, fiind important să atingem cele 7-9 ore de somn recomandate de specialiști. La nivel mondial, somnul insuficient este o problemă din ce în ce mai mare, astfel că specialiștii au încercat să înțeleagă exact care sunt factorii care afectează calitatea somnului.

În mod surpinzător, unul dintre factorii care influențează calitatea somnului este sexul. Cercetările arată că problemele legate de somn sunt mai frecvente în rândul femeilor, iar alte studii au arătat că femeile ar putea fi mai afectate de întreruperile ritmului circadian în comparație cu bărbații, potrivit unei revizii citate de Science Alert.

Ce spune analiza

Pentru realizarea analizei au fost revizuite aproximativ 150 de studii, dintre care majoritatea au fost publicate în ultimii 10 ani, care au explorat diferite aspecte ale somnului, ritmurile circadiene și metabolismul, precum și câteva studii privind potențialele diferențe de sex în legătură cu tulburările de somn.

”Am evidențiat unele diferențe cheie în modul în care dorm femeile și bărbații - descoperind variații în ritmurile lor circadiene, precum și în modul în care funcționează metabolismul lor.

Am arătat că femeile tind să raporteze o calitate mai slabă a somnului în comparație cu bărbații. Am constatat, de asemenea, că tinde calitatea somnului lor să fluctueze mai mult decât a bărbaților”, a declarat Sarah Chellappa, profesor asociat în Neuroștiințe în cadrul Universității din Southampton.

Totodată, mai spune Chellappa, analiza a arătat că femeile sunt cu până la 50% mai predispuse decât bărbații să dezvolte anumite tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite.

”Pe de altă parte, bărbații au de până la trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu apnee în somn decât femeile. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora diferențelor în modul în care se prezintă această afecțiune la femei în comparație cu bărbații”, a mai spus cercetătoarea.

În plus, potrivit analizei, melatonina, care este hormonul ce ajută la sincronizarea ritmurilor circadiene și a somnului, este secretată ceva mai devreme la femei decât la bărbați, în timp ce temperatura internă a corpului este mai ridicată înainte de somn și mai scăzută cu câteva ore înainte de trezire, cu un vârf care se manifestă mai devreme la femei decât la bărbați.

”Acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care femeile tind să prefere orele de somn mai devreme în comparație cu bărbații”, a mai spus cercetătoarea.

Totodată, femeile au raportat în medie o calitate mai proastă a somnului și au prezentat un risc mai mare de insomnie, în timp ce bărbații au prezentat un risc mai mare de a dezvolta apnee în somn.

Schimbările metabolice

Atât calitatea somnului, cât și ritmul circadian au efecte puternice asupra metabolismului. Cercetările anterioare au demonstrat o legătură între întreruperea ritmului circadian și un risc crescut de boli metabolice, precum obezitatea și diabetul de tip 2.

Astfel, potrivit studiului făcut privitor la diferențele dintre sexe, legat de calitatea somnului, creierul femeilor răspunde în mod diferit de cel al bărbaților la imaginile cu mâncare atunci când aceștia sunt privați de somn.

”Zonele creierului asociate cu emoțiile sunt de două ori mai active la femeile private de somn decât la bărbații privați de somn. Dar bărbații care au fost privați de somn au raportat că se simt mai înfometați decât femeile. Aceste răspunsuri ar putea sugera că ar putea afecta alegerile alimentare ale unei persoane a doua zi - cum ar fi ce alimente aleg să mănânce și cât de mult mănâncă”, a mai spus cercetătoarea, subliniind că este important ca această idee să fie abordată în studiile viitoare.

Citește și: Trucurile pe care japonezii le folosesc înainte de culcare pentru a se trezi mai fericiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel