De ce este periculos să fii make-up artist în Kabul
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / De ce este periculos să fii make-up artist în Kabul
Pexels / De ce este periculos să fii make-up artist în Kabul
Un make-up artist din Kabul povestește cum într-o singură zi și-a pierdut atât locul de muncă, cât și dreptul de a-și afișa pasiunea pentru machiaj. 

Ziua în care talibanii au preluat Kabulul, panourile cu reclame în care apar femei și geamurile saloanelor de frumusețe au fost vandalizate. Saloanele din interiorul orașului au fost închise și ele, scrie BBC. În timp ce unele companii au promis că vor reveni în curând la serviciul complet, altele se tem pentru viitorul lor. Afsoon (nume folosit pentru protejarea identității), un make-up artist care în prezent stă ascunsă, descrie cât de mult a însemnat industria frumuseții pentru femeile afgane.

Este greu de tradus sensul exact al expresiei „dari takaan khordum” în alte limbi. Aproximativ, descrie un eveniment de viață rar care te mișcă din temeliile sufleltului, după care rămâi schimbat pentru totdeauna - cum ar fi moartea cuiva iubit, cineva important în viața ta.

Viața i s-a schimbat într-o singură zi

Afsoon a experimentat sentimentul de „takaan” pentru prima dată la 15 august 2021. În acea duminică s-a trezit la 10:00 la un telefon al unei colege de la salonul de înfrumusețare unde lucra. Afsoon era fericită acolo, mirosul de șampon și lac de unghii amestecat cu șuieratul unui uscător de păr și cu multă vorbărie îi aduceau bucurie.

„Nu veni astăzi”, i-a spus colega de serviciu a lui Afsoon când a sunat. "Ne închidem. S-a terminat."

Așezându-se în pat, Afsoon își verifică mobilul. Degetul mare se mișca în sus și în jos pe ecranul telefonului, în timp ce parcurgea zeci de mesaje de la prieteni și familie și apoi sute de postări pe rețelele sociale. Un val de spaimă a lovit-o cu atâta forță, încât a simțit fiori reci. Mesajele erau toate la fel. Talibanii intraseră în capitala Afganistanului, Kabul. În termen de 16 zile, trupele occidentale și diplomații lor au plecat din țară.

„S-a terminat”, își repeta ea în sinea ei. „Era timpul să ne ascundem”.

O femeie modernă, sub represiunea talibanilor

Afsoon are în jur de 25 de ani și se consideră o femeie afgană modernă. Iubește social media, iubește filmele, poate conduce și are ambiții în carieră. Nu-și mai amintește anii 90, decada în care s-a născut, când talibanii au interzis pentru prima dată saloanele de înfrumusețare din țara ei.

Dar a crescut într-un Afganistan unde saloanele de înfrumusețare erau o parte obișnuită a vieții ei. În cele două decenii de la invazia condusă de SUA, care a înlăturat talibanii în 2001, peste 200 de saloane de înfrumusețare s-au deschis numai în Kabul, cu alte sute în alte părți ale țării.

„Suntem ținte”

„Femeile care muncesc în industria frumuseții, în special persoanele ca mine, care erau vizibile și publice cu munca lor, sunt ținte”, spune ea.

După apelul telefonic al prietenei sale care îi spunea să nu vină la muncă, Afsoon a auzit că orice afiș care reprezenta frumusețea feminină era acoperit cu vopsea de rezidenții speriați din Kabul. Un prieten al lui Afsoon a pictat el însuși peste niște afișe cu modele, un gest pentru a-i potoli pe talibani și pentru a nu atrage atenția asupra prietenelor sale cu afaceri de frumusețe.

„Nu există nicio modalitate prin care ar accepta să vadă fețele dezvăluite sau gâturile expuse ale unor femei”, spune ea. „Au fost întotdeauna foarte vehemenți în convingerea lor că o femeie nu trebuie să atragă atenția. Este sfârșitul industriei de frumusețe din Afganistan”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel