Dacă există ceva care ne dă senzația de vară și ne face sete de căldură și soare, acel ceva este pepenele roșu.
Nu este de mirare că pepenele roșu este unul dintre cele mai populare fructe de la noi, iar aroma lui unică ne transportă instantaneu în cel mai cald anotimp al anului. Pe lângă faptul că este o gustare delicioasă și foarte hidratantă, acesta conține substanțe nutritive care sprijină buna funcționare a inimii, așa cum este potasiul. În plus, pepenele roșu conține mangan și vitaminele A, C, B1 și B6.
Despre beneficiile pe care pepenele roșu le are asupra sănătății s-a scris foarte mult, așa că, în timp ce așteptăm ca acest fruct zemos să fie de sezon, am adunat câteva lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre pepenii roșii.
În România se cultivă mai mult de 10 soiuri diferite de pepene roșu și, oricât de mult ar părea că poate fi un fruct cu origini locale, primele mențiuni și reprezentări ale acestuia vin din Egiptul antic, unde semințele de pepene roșu au fost găsite în mormântul lui Tutankamon. Chiar și în prezent, în multe țări, pepenii verzi sunt folosiți ca „sticle de apă” naturale, datorită faptului că sunt puternic hidratanți și ușor de transportat.
Cum a ajuns pepenele verde roșu în interior
Inițial, pulpa de pepene era mai degrabă verde decât roșie și mult mai puțin dulce. Culoarea și dulceața pe care au o în prezent pepenii li se datorează fermierilor, care au încercat să îndulcească pepenele, fapt ce a generat, prin reproducere, inclusiv schimbarea culorii în roșu rubiniu. Nu numai interiorul pepenelui, ci toate părțile lui sunt comestibile. Semințele de pepene pot fi transformate în făină sau pot fi consumate pur și simplu prăjite, fiind o gustare delicioasă. Chiar și coaja, chiar dacă are un gust ușor amărui, poate fi folosită pentru dulceață.
În medie, un pepene roșu are o greutate de 8 kg, însă cel mai mare pepene roșu din lume a cântărit nu mai puțin de 160 kg.
Recorduri ciudate
Pepenii roșii sunt vestiți și pentru recorduri destul de ciudate pe care le-au dobândit de-a lungul timpului. Există un record relativ vechi, pentru cei mai mulți pepeni zdrobiți cu capul într-un minut, care aparține unui german, care în 2011 a spart 43 de pepeni. Lucrurile surprinzătoare cu și despre pepenii verzi nu se termină aici: o americancă a zdrobit 3 pepeni cu picioarele în 8 secunde, dar există și o competiție de tăiat fructe pe jumătate, pe abdomenul unei persoane, recordul actual fiind de 14 pepeni tăiați în 60 de secunde.
Din fericire, noi nu trebuie să cădem în astfel de extreme dacă avem poftă de gustul răcoritor de pepene roșu, pentru că există băuturi fără alcool și băuturi energizante care ne pot face să simțim vara acum, dar și pe tot parcursul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Pască pufoasă fără aluat
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță