Data publicării:
De ce este Gabi Firea o țintă
Deși printre predecesorii săi se numără controversații Adriean Videanu, Viorel Lis sau Crin Halaicu, niciun primar general al Capitalei n-a fost mai atacat de presă și adversari, decât Gabriela Firea.
Motivele constau în dubla „vină" de a fi și femeie și social-democrată, corelate cu alegerea în funcție dintr-un singur tur de scrutin. Din păcate, atacurile de acest tip rămân în continuare o gogomănie a adversarilor PSD. Aceștia și-au făcut un obicei ca, în turul al doilea, să susțină necondiționat votul negativ. Conform acestei filozofii, chiar dacă cineva este valoric sub un candidat PSD, trebuie să câștige numaidecât alegerile. S-a întâmplat de trei ori la prezidențiale și iată, s-ar fi dorit ca acest tip de vot să devină un obicei peste tot pe unde candidează un membru PSD.
Anul acesta situația s-a schimbat. PNL-ul traversează o perioadă dificilă, în pofida sprijinului prezidențial. Candidat sigur până înainte de alegeri, Cristian Bușoi s-a văzut în situația de a fi umilit de colegi și înlocuit cu Marian Munteanu, apoi cu Cătălin Predoiu. Deși n-avea nicio treabă cu toate aceste scandaluri, cel mai înjurat politician din București a fost tot Gabriela Firea.
De unde avem noi obiceiul judecării unui om înainte de a i se da posibilitatea să arate ce poate? Știm că meteahna de a face politică înjurând și fără argumente, există din vechi timpuri. Din păcate, așa cum s-a format după 1990, a întrecut orice limite. Tocmai de aceea, sunt tot mai puțini oameni care se uită cu real interes la ce se întâmplă în administrarea țării sau a comunităților locale. Lumea nu mai suportă minciunile și înjurăturile, indiferent din partea cui vin.
Firea a pornit cu un capital negativ de imagine
Gabriela Firea a pornit, într-adevăr, cu un capital negativ de imagine format încă din 2014, când atacurile la adresa candidatului PNL, actualul președinte al României, erau prea dure și de multe ori pueril argumentate. Multă lume n-a trecut atunci ușor peste afirmația că Iohannis n-ar fi fost bun de președinte, pentru că n-ar avea copii. Stângăcia i-a fost sancționată Gabrielei Firea chiar și în interiorul PSD. Cu toate acestea, fosta jurnalistă, în vârstă de 44 de ani, a revenit și a câștigat cea mai complicată competiție a administrației locale – primăria Bucureștilor.
De-acum Firea are treabă. Trebuie să administreze un mare oraș, cu un buget imens. Care este deci rostul atacurilor atât de intense din această vară? Să fie vorba exclusiv despre alegerile generale care vin peste trei luni? Se știe că Bucureștiul a dat mereu tonul în ceea ce privește votul de la locale, iar un exemplu în acest sens sunt alegerile din 2000 și 2004. Cine a câștigat alegerile în Capitală, are șanse mari să fie câștigate și parlamentarele. Orice faptă bună făcută de Firea până în noiembrie, înseamnă din start câteva zeci de mii de voturi în minus pentru adversarii PSD.
„Fenomenul Nicușor Dan" se va dezumfla
Din fericire pentru București și pentru cariera sa politică, Firea este un om curajos. Să fii în situația în care nu beneficiezi de nici o zi de pace și cu toate acestea să scoți la iveală neregulile de la RADET este un pas. La RADET s-a lăsat cu demisii în bloc, prin anunțarea unui „simplu" audit. 2016 este primul an în care bucureștenii nu sunt amenințați de către primar cu „iarna", ci din contră, li se dau asigurări că nu vor rămâne fără căldură și apă caldă în sezonul rece. În curând vom vedea pe șosele noile autobuze, nu second hand, așa cum s-a spus. Aceasta va fi o altă lovitură care îi va costa multe voturi pe cei care sunt de baricada opusă Gabrielei Firea. Dacă și traficul se va sistematiza, așa cum anunță primarul general, creându-se rutele separate pentru transportul în comun, „fenomenul Nicușor Dan" se va dezumfla, cu tot cu proiectul național, iar PNL nu va obține mai mult decât a obținut la locale. Ce rămâne de făcut în aceste condiții? – scandal!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News