De ce este aprilie cea mai periculoasă lună pe munte. Directorul ANM a povestit cea mai „neagră tragedie“ din istoria accidentelor montane / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Dumitru Marius Coțofan, director regional ANM, a vorbit despre avalanșa din Munții Făgăraș, din 1977, care a ucis 21 de persoane.

Dumitru Marius Coțofan, director regional al Administrației Naționale de Meteorologie, a povestit tragedia care s-a petrecut pe 17 aprilie 1977, la ora 10:30, la Bâlea Lac, atunci când 23 de persoane și-au pierdut viața în urma unei avalanșe: 

„La altitudini de peste 1.500 de metri este zăpadă. Chiar am văzut săptămâna trecută și săptămâna aceasta declanșări voluntare de avalanșe, deci, prin prisma aceasta, oamenii trebuie să aibă mare grijă, trebuie să se informeze de la serviciile SALVAMONT și din buletinul nivometeorologic de pe pagina Administrației Naționale de Meteorologie. Trebuie să ne amintim că cea mai mare tragedie din România, de la Bâlea, din 1977, când au murit 23 de persoane, s-a întâmplat în luna aprilie.

Schiorii erau pe pârtie, după 2-3 zile de depuneri de zăpadă, iar stratul de zăpadă era undeva la peste 100 de centimetri. Ei au urcat înspre zona cu Lacul Capra și i-a prins avalanșa. A scăpat parcă doar un singur elev. I-a dus pe toți în Lacul Bâlea. A fost o tragedie la nivel național. Stația meteorologică de la Bâlea a fost înființată un an mai târziu, în 1978, în urma acestei tragedii. Și zilele următoare trebuie să ne uităm cu mare atenție, iar cei care fac ascensiuni să aibă grijă pe cei văi urcă, mai ales pe zona de Făgăraș, Bucegi, Rodnei“, a punctat Dumitru Marius Coțofan.

„La tragedia din 1977 au fost împinși în lac?“, a insistat Val Vâlcu.

„Da! Operațiunea de scoatere a durat 2-3 zile. Vă dați seama ce tragedie a fost pentru părinții acelor copii care au mers și au văzut cum îi recuperează din lac. Și acum, dacă urci spre lacul Capra, o să vezi o placă ce marchează această tragedie. E cea mai neagră tragedie din istoria accidentelor de munte din România“, a spus, la DC News, Dumitru Marius Coțofan, director regional al Administrației Naționale de Meteorologie.

CITEȘTE ȘI      -      Vremea în weekend și de 1 Mai. Coțofan, ANM, vești bune pentru zona de litoral și Deltă: Explozie fantastică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel