Data publicării:

De ce elimină carnea o cantitate enormă de apă în timpul gătirii. Nutriționistul Mărgărit desființează mitul hormonilor de creștere. Despre ce vorbim cu adevărat

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Nutriționistul Cristian Mărgărit a oferit, în exclusivitate pentru DCNews, răspunsuri la anumite întrebări care probabil stau pe buzele tuturor când vine vorba de cât de sănătoasă este carnea din comerț.

Redacția DCNews a primit de la un cititor imagini cu o caserolă cu pui dintr-un hipermarket. În caserolă se putea observa un lichid sângeriu, drept urmare am solicitat hipermarketului un punct de vedere asupra imaginilor și să ne explice ce reprezintă acel lichid.

„Conform mențiunilor primite de la furnizorul nostru, cu care avem o colaborare bazată pe respectarea cerințelor de calitate, siguranță și legalitate, în mod natural carnea de pui are umiditatea în jurul valorii de 70% și, ca orice tip de carne, exprimă mici cantități de lichid pe timpul perioadei de depozitare, cantitate condiționată de numeroși factori, precum manipularea produsului, scoaterea acestuia chiar și pentru intervale scurte din vitrina frigorifică și readucerea ulterioară în zona de frig: suprapuneri sau poziționări verticale.

În acest caz, lichidul tisular exprimat este influențat de poziționarea pe verticală a ambalajului. Totodată, pentru acest sortiment, suprafața mare a caserolei și greutatea medie a ambalajului de circa 1,3 kg au contribuit la generarea aceluiași aspect vizual”, a precizat hipermarketul. Răspunsul complet și imaginile pot fi văzute aici.

L-am contactat pe nutriționistul Cristian Mărgărit pentru a afla mai multe despre carne, în special despre carnea de pui.

Facem precizarea că declarațiile făcute de nutriționistul Mărgărit nu fac referire la cazul prezentat anterior.

Apă în carne

„În primul rând, trebuie să fim atenți la termenul de valabilitate, să fie de la un comerciant care vinde legal, să ne uităm la aspectul cărnii respective și apoi la informațiile de pe ambalaj: cu ce au fost hrăniți puii, asta fiind pe partea nutrițională. Referitor la lichidul care se poate găsi în cutie, deja pe mai multe alte tipuri de carne cum ar fi, de exemplu, carnea de vită, încep să fie afișate în lista de ingrediente și alte ingrediente decât carnea. În mod normal un astfel de produs, cum este carnea, cum ar fi legumele, fructele, brânza, nu au decât un singur ingredient, ingredientul respectiv, din păcate, industria alimentară în ultima vreme din diverse motive adaugă și alte ingrediente, inclusiv în carne. De exemplu, la carnea de vită începem să vedem și apă adăugată care, desigur, nitritul de sodiu care este un conservant care nu este neapărat rău, dar deja apar și alte ingrediente.

Există pentru toți consumatorii această suspiciune că diversele tipuri de carne nu sunt, să le zicem, umflate sau greutatea lor nu este mărită doar din fabrică prin modul de hrănire al puilor sau al animalelor etc., deci, adăugarea de apă practic, care să mărească greutatea și de fapt să ne facă pe noi să cumpărăm apă, ci și prin injectarea directă. La produsele semipreparate, mezeluri etc., se știa deja că se practică această injectare cu soluție salină și cu diverse alte substanțe.

Îmi pare că în ultima vreme acest lucru se face prin diverse metode, deci, nu neapărat injectare, ci și alte metode, și pentru carnea de pui. Drept dovadă lichidul care apare în cutie, care este într-o cantitate mult mai mare față de, hai, să comparăm cu o carne de pui pe care noi o știm, de exemplu, de la țară. Ai un pui, îl pui într-o cutie, nu își lasă câteva zeci de mililitri sau chiar sute de mililitri de apă. Același lucru îl observăm cu toții atunci când gătim carnea de pui, că în momentul în care este supusă preparării termice, fie că vorbim despre grătar, poate chiar și prăjire, dar mai ales la cuptor, această carne elimină o cantitate enormă de apă”, a precizat nutriționistul Mărgărit.

Hormoni de creștere

L-am întrebat pe nutriționist dacă sunt adevărate informațiile cu privire la faptul că anumiți pui sunt crescuți cu hormoni pentru o creștere mai rapida.

„Din fericire pentru noi, nu sunt adevărate toate acele mituri că puii ar fi crescuți cu hormoni de creștere. Din fericire pentru noi, consumatorii, nu se confirmă, este un mit. Există în alte zone ale lumii, într-adevăr, aceste practici, este permisă folosirea hormonilor la creșterea animalelor, în ultimii ani în special în America de Sud, Statele Unite, dar în Uniunea Europeană metoda asta nu este permisă.

Pericolul nu este neapărat cel reprezentat de niște hormoni sau chiar de antibiotice, ci mai degrabă de faptul că animalele sunt hrănite precar, deci furajele sunt concepute pentru a umfla animalul, în niciun caz pentru a da cărnii o calitate nutrițională deosebită, ar fi prima parte, că de fapt ea și arată, este foarte diferită de ceea ce s-ar putea crește în mod natural, și doi la mână, acest adaos de apă despre care nu știm neapărat cum se practică, deși pentru anumite semipreparate se știe deja este injectată direct sau este adăugată prin alte metode. De fapt noi cumpărăm apă și nu carne. În loc să fie o cantitate de carne acolo pe care noi să o consumăm cu aportul respectiv de proteină, de exemplu, în realitate este mai multă apă și mai puțină carne”, a explicat nutriționistul.

Consum de carne de pui

„Există o limită a consumului de carne de pui?”, l-am mai întrebat pe Mărgărit.

În principiu, nu există o limită a consumului de carne de pui. Carnea de pui e o carne destul de slabă, mai ales dacă vorbim de piept, mai ales dacă eliminăm pielea. O carne care oferă mai multe avantaje și la gătit, se gătește foarte ușor, are un gust relativ neutru. E foarte bună în regimurile de slăbit, are un aminoacid triptofan într-o cantitate mare și dă o sațietate mai bună. Deci, este o carne care poate rămâne în lista noastră, nu avem neapărat o limită de consum. Este mai puțin periculoasă fiind carne albă decât, să spunem, porcul, vita, unde există niște studii științifice care arată niște suspiciuni, mai degrabă în momentul ăsta, că ar putea să provoace boli cardiovasculare, diabet, cancer, dar pentru carnea de pui riscurile acestea sunt minime”, a conchis Mărgărit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel