De ce e bine să ne achităm ratele în criză economică
Economiștii îi sfătuiesc pe români să-și facă foarte bine calculele financiare, în această perioadă de criză economică provocată de pandemia de COVID-19, astfel încât să încerce să nu intre în situații complicate, pe termen lung.
Cei care au resurse financiare și în această perioadă sunt sfătuiți să-și plătească ratele la bănci, pentru a nu le crește datoriile. Se poate apela la amânarea plății, dar se pot face și reeșalonări, cu scăderea valorii ratelor și prelungirea perioadei de plată. Persoanele fizice care vor să amâne plata ratelor trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere, pentru a arăta că le-au fost afectate veniturile, în această perioadă de „lockdown”, comparativ cu situaţia anterioară. Ministerul Finanţelor a anunțat că modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale, dar băncile pot să ceară documente justificative, care să ateste situația de dificultate financiară a clientului.
Specialiștii spun că nu este în interesul băncilor să refuze negocierile cu clienții, pentru a nu se încărca foarte mult cu eventuale credite neperformante, care nu sunt nici în avantajul niciuneia dintre părți. Astfel, persoanele fizice care au credite sunt sfătuite să ceară recalculări ale ratelor și să găsească cele mai bune soluții pentru situația lor actuală și, pe cât posibil, pentru ceea ce poate fi predictibil în următoarele 12 luni, încercând, însă, să nu meargă spre perioada maximă de amânare a ratelor decât dacă sunt efectiv în imposibilitate de plată, în tot acest timp. Cei care ar putea să plătească ar trebui să aleagă o variantă intermediară, asfel încât să nu fie afectați ulterior de amânarea ratelor.
Măsurile guvernamentale
Pentru a veni în sprijinul celor care nu pot să-și achite ratele bancare în această perioadă, Guvernul a aprobat, la începutul lunii aprilie, normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare, ce stabilesc condițiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare și perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eșalonare și garantare a dobânzilor. Persoanele fizice pot opta pentru o perioadă între o lună și 9 luni, însă pot face solicitarea o singură dată.
Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane se stabilește conform opțiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020. Scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.
Statul se angajează să garanteze dobânda aferentă acestei perioade de amânare și, ulterior încheierii acestei perioade, clienții băncilor vor beneficia de o reeșalonare, o rescadențare a creditului, astfel încât, practic, să fie plătit ulterior costul creditului care a fost amânat la plată în această perioadă, împărțit pe toată durata perioadei de creditare. Se pot face și înțelegeri între clienți și bănci. Perioada de amânare este flexibilă, până la nouă luni, în funcție de acordul clientul cu banca, la cererea clientului. În cazul în care nu-și doresc această prelungire, unii clienți ar putea opta pentru plăți în avans sau imediate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News