De ce doar România nu luptă pentru postul de Secretar General ONU? O mare oportunitate feministă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ovidiu Raetchi
WhatsApp
Alegerile pentru functia de Secretar General ONU, care vor avea loc in toamna anului 2016, prind Romania (doar Romania!) total in afara jocului geo-strategic local.

Dupa ce postul a fost ocupat, recent, de reprezentanti din Africa si Asia, a venit randul – conform principiului alternantei continentale – unei tari din zona Estului european sa ii succeada lui Ban Ki-moon.

Printre statele din regiune care si-au numit deja candidatii se numara Bulgaria, Croatia, Lituania, Georgia, Slovacia, Ungaria. In urma cu o saptamana a venit si nominalizarea din partea Republicii Moldova – fostul ministru al afacerilor externe si integrarii europene Natalia Gherman. Anuntarea ei a fost facuta in cadrul campaniei Natiunilor Unite pentru alegerea unei femei in functia de Secretar General – "A woman for the UN Secretary - General".

Este absolut inexplicabil de ce rateaza Romania acest moment. O campanie diplomatica si de imagine ar aduce cel putin trei avantaje:

• Ar promova atuurile noastre de politica externa: traditia (Titulescu si Liga Natiunilor, de pilda), echilibrul inteligent intre Israel si lumea araba, capacitatea de a negocia intre spatii culturale diverse;

• Chiar daca nu am fi cu adevarat in carti pentru postul de Secretar General, oricum am primi un beneficiu diplomatic daca reusim sa aruncam in joc un candidat puternic;

• Am putea sustine o campanie feminista autentica – necesara inclusiv pentru politica interna – pentru ca e aproape sigur ca viitorul SG ONU va fi o femeie. O sansa mai consistenta pentru a forja proiectele legislative pro-feministe (cota de gen) nu imi pot imagina.

Lipsa unei nominalizari din partea Romaniei este echivalenta cu ratarea unei sanse de a juca in liga mare a diplomatiei mondiale: inca nu e prea tarziu pentru ca Iohannis si Ciolos sa indrepte aceasta inexplicabila eroare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel