De ce dispar unele acțiuni disciplinare. Roxana Petcu, inspector-șef la Inspecția Judiciară: Nu cred în liste cu persoane de neatins / video
Roxana Petcu, inspector-șef la Inspecția Judiciară, a fost invitată la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC NEWS și DC NEWS TV, unde a vorbit despre traseul unei anchete disciplinare.
Roxana Petcu a explicat, în exclusivitate pentru DC News şi DC News TV, care este rolul Inspecției Judiciare.
Cu ce se ocupă Inspecția Judiciară
„Inspecția Judiciară se ocupă cu verificare activității magistraților în sensul și în scopul de a asigura calitatea justiției ca serviciu public. Suntem o instituție distinctă de Consiliul Superior al Magistraturii chiar dacă funcționăm în cadrul acestuia. Ne bucurăm de un grad înalt de autonomie tocmai pentru asigurarea unei modalități independente de efectuare a verificărilor și a unui grad înalt de obiectivitate.”, a spus Roxana Petcu.
În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, inspector-șef a explicat de ce dispar unele acțiuni disciplinare.
„Eu vă pot spune un feedback. Din istoricul activității Inspecției Judiciare publicul se uită cu atenție să vadă ce se întâmplă în interiorul sistemului. Dar poate aveți o problemă în sensul că aveți niște acțiuni disciplinare mari, în care vizate sunt niște persoane despre care și noi jurnaliștii găsim probe sau sunt devoalate probe pertinente. Ajung la CSM și dispar aceste acțiuni disciplinare în sensul că se stau termene ani de zile. Noi am așteptat cazuri ani de zile și se tot dădeau termene peste termene până s-a dus tot.”, a spus Laura Duță.
„Inspecția Judiciară este singura instituție din justiție în cadrul căreia funcționăm laolaltă judecători și procurori și organizarea noastră este de așa natură încât actele realizate de inspectorii judecători sau de inspectorii procurori sunt supuse avizării celor doi directori de inspecții, și în final confirmării de către inspectorul șef.
Atât actele realizate de inspectorii procurori, cât și actele realizate de inspectorii judecători sunt confirmate de mine, în prezent, în calitatea pe care o am. A fost principala noastră preocupare la începutul mandatului meu de a unifica, de a uniformiza, practicile instituționale pentru că eu cred că dacă se cere un anumit nivel de rigoare când e vorba de judecători, același nivel de rigoare ar trebui să se ceară și procurorilor pentru că ne chemăm cu toții magistrați.
Din punctul meu de vedere, modul în care se realizează dosarele și se lucrează în Inspecția Judiciară, nu pot să spun eu dacă este bun sau rău, dar spun doar că este la fel. Că mai departe există practici neuniforme între secțiile Consiliului Superior al Magistraturii, probabil că de despre asta vorbim. Că mai departe există practici neuniforme în cadrul completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție e o chestiune care nu ne mai revine nouă în analiză.", a spus Roxana Petcu.
„Avem judecători sancționați"
„Eu pot spune că există acțiuni disciplinare și chiar invit pe toată lumea să citească pe site-ul nostru. Avem judecători sancționați. Este într-adevăr o întrebare pe care putem să ne-o punem, dacă starea de disciplină în cazul judecătorilor este mai gravă decât în cazul procurorilor sau poate că privirea organului colegial, care este reprezentat de Consiliul Superior al Magistraturi, este puțin alta.
Noi încercăm să ne adaptăm pentru că noi nu putem ignora practica Consiliului Superior al Magistraturii, precum nu putem ignora practica Înaltei Curți de Casație și Justiție, atunci când putem identifica o linie călăuzitoare sau elemente comune. Dacă este vorba de chestiuni pur particulare nu avem ce să discutăm acolo.
Noi nu așteptăm cu nerăbdare și nu ne bucurăm foarte mult pentru că nu suntem fericiți când un judecător ajunge să fie sancționat sau un procuror. Noi nu avem pasiuni de genul acesta. Rolul nostru este unul legal, instituțional și facem ce avem de făcut. Oportunitatea de a aplica o sancțiune, aprecierea nivelului de gravitate a faptelor este apreciată de Consiliul Superior și ulterior de Înalta Curte.", a spus inspectorul.
„Nu cred în liste cu persoane de neatins"
„În practica dintotdeauna a Inspecției Judiciare, dacă vom analiza hotărârile care s-au pronunțat fie de secții, fie de Înalta Curte, să știți că situația de fapt reținută că atare de Inspecție în urma cercetării nu a fost modificată. Faptele noi le-am stabilit. Eu nu am identificat în practică un caz în care să fi venit instanța disciplinară sau Înalta Curte și să fi spus: „Nu sunt astea faptele!”
Dacă noi, judecătorii, credem cu adevărat principiul egalității în fața legii cred că ar trebui să ni se aplice și nouă, magistraților. Eu nu cred în liste cu persoane de neatins. Nu cred că unele persoane sunt de neatins doar pentru că ne place ce susțin public, sau au niște poziții, niște activități asociative bogate. Încălcările și abaterile disciplinare sunt o altă poveste și nu cred că ar trebui, și ar fi complet nesănătos pentru sistemul nostru, să avem favoriți de care nimeni nu se atinge.”, a spus Roxana Petcu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC NEWS și DC NEWS TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News