Data publicării:

De ce criminalii devin inteligenți la locul faptei. Sunt oameni cu echipament intelectual absolut rudimentar. Mi-a stat mintea în loc, spune profilerul IGPR / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Dorin Dumitrean, profiler în cadrul Poliției Române, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță și difuzată pe DCNews.ro, unde a vorbit despre criminalii care devin inteligenți la locul faptei. 

„Ce le lipsește acelor oameni de fac niște crime atât de odioase?”, a întrebat  Laura Duță.

„Nu poți generaliza pentru că de-a lungul procesului acesta de interviu și audiere poți da peste niște informații despre care am considera că nu sunt foarte relevante și care le-ar fi putut conduce pe acesta la comiterea unor astfel de fapte.

Dacă vorbim de omor cu tentă sexuală, de viol urmat de moartea victimei sau de violuri în serie urmate de moarte victimei, acest element de sexualizare a macabrului, și vice versa, este un element care pe mine mă ajută mult mai repede să ajung la construirea unui profil psihologic sau la stabilirea unei tactici de audiere, decât dacă ar fi un omor simplu.

De-a lungul carierei mele, foarte multe propoziții, fraze și citate învățate din cărți s-au destrămat. Adică subiecți foarte simpli, cu un echipament intelectual absolut rudimentar, au dat dovadă de o fantezie criminală la locul faptei și la diferite tablouri de înscenare a locului faptei, pe românește mi-a stat mintea în loc. Nu credeam, pentru că dacă deschidem literatura de specialitate vom afla că individul inteligent comite fapte inteligente și sofisticate. Nu este așa. Cel puțin mie nu mi s-a întâmplat.”, a spus Dorin Dumitrean. 

„De ce devin inteligenți în comiterea unei crime?”, a întrebat Laura Duță.

„În situație de anxietate, de frică, în situații la limită, situații limită de viață, se pare că plusezi la acest coeficient de inteligență. În situații de anxietate, de frică paroxistică, faci lucruri la care nu te-ai gândit niciodată și îți vin ideile pe moment. Culegi și te sprijini de obiectele de la fața locului, astfel încât pe mine, ca anchetator, să mă duci pe o pistă falsă, să-mi înfățișezi un scenariu pe care tu crezi, în naivitatea ta, că va fi înghițit de către anchetatori.

Evident că lucrurile nu se vor confirma, dar raportat la ele și în momentul în care îl ai în față, ai spune că ăsta nu este în stare nici măcar să închidă fereastra sau să repare o blama la ușă, iar la locul faptei vezi o sofisticărie uimitoare.”, a spus Dorin Dumitrean la emisiunea „Culisele Justiției” de la DC News.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel