De ce crede Oltean că Băsescu nu mai riscă o suspendare
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
ioan_oltean
ioan_oltean

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean consideră că Legea referendumului adoptată miercuri de Camera Deputaților este "totalmente neconstituţională şi un atac direct la democraţia din România", însă, are încredere că judecătorii Curții Constituționale nu vor respinge contestația pe care PDL o va depune în acest sens.

"Există riscul ca un primar ales, să zicem, cu 80% din voturile valabil exprimate, să fie suspendat cu 12,5% din voturile valabil exprimate în temeiul acestui referendum. Este inadmisibil, este impardonabil ca o Constituţie votată cu un anumit cvorum să fie supusă condiţiilor acestui act normativ. Dacă în listele electorale sunt înscrişi 18 milioane, referendumul este valabil dacă participă 30% dintre aceştia, adică vreo şase milioane de cetăţeni", a declarat, joi, Ioan Oltean, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, referitor la reducerea cvorumului de participare la referendum la 30%, potrivit bistrita.citynews.ro.

Ce spune Oltean despre o nouă suspendare a lui Băsescu

Întrebat dacă PDL nu este îngrijorat că prin această lege se poate ajunge şi la o demitere a preşedintelui Traian Băsescu și cum comentează faptul că șeful statului ales cu cinci milioane de voturi a fost votat pentru suspendare de peste șapte milioane de români, Ioan Oltean a răspuns: "Eu sunt îngrijorat de toţi cei care au fost aleşi cu un cvorum şi pot fi schimbaţi cu un cvorum de acest fel. Avem o lege (referitor la referendumul de demitere a președintelui din 2012 - n.red.). Atât timp cât legea a fost adoptată și nu a fost declarată neconstituantă nu văd nimic incorect aici. Nu trebuie să vă fac teoria valabilității legii în vigoare. Legea spunea clar în ce condiții putea fi suspendat președintele. Nu au fost îndeplinite condițiile, lucrurile sunt inutile. CCR a confirmat teza pe care eu o consolidez acum în fața dumneavoastră. Nu cred că mai sunt elemente care să justifice o suspendare a preşedintelui în momentul acesta".

PDL atacă la CCR Legea referendumului

PDL nutrește speranța că "la Curte se va constata neconstituţionalitatea, indiscutabil. Nicio secundă nu cred că această lege va putea fi declarată constituţională în forma în care ea a fost adoptată", a mai susținut Ioan Oltean, care la sfârșitul săptămânii trecute afirma că partidul său va ataca Legea referendumului la Curtea Constituțională a României, dacă proiectul propus de USL va trece de Camera Deputaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel