De ce cazurile de demență explodează în România. De astăzi renunți la cel mai nociv obicei care îți distruge creierul?

Tot mai mulți specialiști trag un semnal de alarmă privind declinul cognitiv accelerat, chiar de la vârste tinere. Poluarea, dependența de tehnologie și stilul de viață afectează grav memoria și concentrarea, iar cazurile de demență sunt tot mai frecvente, inclusiv în rândul persoanelor de 50-60 de ani.
Conf. univ. dr. Cozmin Mihai atrage atenţia asupra creşterii alarmante a cazurilor de demenţă, inclusiv la persoane de 50-60 de ani, comparativ cu trecutul. Tot mai puţine persoane trecute de 75-80 de ani îşi menţin funcţiile cognitive, iar căminele de bătrâni sunt supraaglomerate din cauza numărului mare de pacienţi cu demenţă.
„Persoanele trecute de 75-80 de ani care se descurcă bine, care au o capacitate bună de memorare, sunt din ce în ce mai puţine. Sunt excepţii precum caprele negre în România. Atât a ajuns de îngrijorător acest fenomen încât chiar zilele trecute discutam cu o fostă profesoară de-a mea care are vreo 82-83 de ani, o tratez pentru insomnie, şi de fiecare dată îşi face griji cu privire la starea ei psihică şi îi spun de fiecare dată în felul următor: „Sunteţi extraordinar de bine. Din punctul meu de vedere, din statistica mea psihiatrică, să gândiţi aşa, să aveţi o capacitate de memorare şi de concentrare atât de bună la această vârstă este extraordinar".
Deteriorarea cognitivă care duce la demenţă dacă nu este tratată, este în floare şi de unde, pe băncile rezidenţiatului, demenţele la vârstele de 50-60 de ani erau nişte rarităţi, în momentul de faţă, sunt cazuri destul de frecvente şi diagnosticăm demenţe în fiecare zi.
Căminele de bătrâni sunt arhipline, aparţinătorii nu mai găsesc locuri disponibile pentru rudele diagnosticate cu demenţe şi este un fapt îngrijorător”, a spus conf. univ. dr. Cozmin Mihai.
Dependenţa de tehnologie strică pur şi simplu creierul
Conf. univ. dr. Cozmin Mihai avertizează că dependenţa de tehnologie contribuie la deteriorarea cognitivă, chiar de la vârste tinere. Potrivit medicului, folosirea excesivă a telefonului afectează memoria şi concentrarea.
„Am scris articole şi despre poluare, poluarea excesivă din oraşele aglomerate care poate conduce la deteriorări cognitive. Am scris articole referitoare la dependenţa de tehnologie care ne strică pur şi simplu creierul și am avut o prezentare interesantă la Conferinţa Alzheimer de la Bucureşti, de anul trecut, despre dependenţa de tehnologie şi deficitul cognitiv.
S-a demonstrat faptul că dacă ne butonăm telefonul în exces câteva ore pe zi, ne scade foarte tare capacitatea de memorare şi concentrare, şi la o simplă investigaţie CT/RMN putem constata o atrofie cerebrală care, de fapt, este un fapt îngrijorător la vârste tinere. Aşa se începe o terapie şi începem să ne reconfigurăm viaţa pentru că nu ştim să stăm departe de aceste vicii care ne mănâncă pur şi simplu creierul”, a spus conf. univ. dr. Cozmin Mihai.
Multitasking-ul duce la deficit cognitiv
Conf. univ. dr. Cozmin Mihai a explicat că lectura zilnică este cea mai eficientă formă de stimulare cognitivă, spre deosebire de multitasking, care oboseşte creierul şi favorizează declinul cognitiv. Potrivit medicului, cititul ajută la prevenirea demenţei şi la menţinerea unei bune funcţionări a creierului chiar şi la vârste înaintate.
„Ar fi o stimulare a creierului - jocurile, atenţia, cititul, fie el pe telefon”, a spus Val Vâlcu.
„Stimularea tot cartea rămâne. În studii, chiar multitasking-ul, tot ce înseamnă sarcini concomitente - spre exemplu, eşti la volan, conduci, urmăreşti semnele de circulaţie, îţi butonezi telefonul, Whatsapp-ul, urmăreşti ceva pe Youtube, te mai sună cineva - aceste sarcini te obosesc foarte tare şi te duc la un deficit cognitiv. E bine să ne concentrăm pe o singură funcţie.
Eu recomand pacienţilor mei să citească în fiecare zi. O experienţă a unui medic radiolog spunea că cele mai armonioase creiere pe care le-a vizualizat, neştiind vârsta pacienţilor, a fost a unor persoane de peste 80 de ani, un profesor de matematică şi un medic, şi ştiţi ce aveau în comun aceste persoane? Citeau masiv în fiecare zi. Dacă citim în fiecare zi, ţinem demenţa departe şi cel mai bun somnifer pe care îl recomand este să citim câteva pagini în fiecare seară, nu tehnologie, nu telefon, nu televizor”, a spus conf. univ. dr. Cozmin Mihai la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News