De ce câinii mănâncă iarbă. Află care ar putea fi motivul
Autor: Elena Aurel | Publicat pe: 06 iun 2023, 03:25
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Câinele tău mănâncă iarbă. Este bolnav, trebuie să verse sau ar putea exista vreun alt motiv pentru care ronțăie frenetic gazonul? Dacă ai observat acest comportament aparent ciudat, atunci s-ar putea să te întrebi de ce câinele tău o face, dacă este bolnav sau dacă este un comportament normal.

De ce câinele tău mănâncă iarbă?

Mâncatul ierbii este un comportament comun și natural pentru câini.

  • Câinii mănâncă iarbă din mai multe motive, dar mulți s-ar putea doar să se bucure de gustul sau textura ei.
  • Consumul de iarbă nu este neapărat legat de probleme de sănătate sau de deficiențe alimentare.
  • Pentru unii câini, mestecatul ierbii poate fi un semn de plictiseală.

Contactați medicul veterinar pentru sfaturi dacă:

- mănâncă iarbă, dar nu mâncarea lui;
- mănâncă cantități excesive de iarbă;
- mănâncă iarbă și apoi vărsă;
- pare că nu se simte bine;

Care sunt motivele pentru care câinele tău poate mânca iarbă?

Există mai multe motive pentru care câinele tău ar putea mânca iarbă. Iată câteva dintre acestea:

Le place iarba

Avem tendința de a crede că ei mănâncă în principal carne, dar este normal ca aceștia să mănânce atât carne, cât și plante. Consumul de iarbă pare să fie mai frecvent între aprilie și august și este posibil ca vremea și sezonul să-i schimbe gustul, textura sau mirosul.

Sunt plictisiți 

Dacă câinele tău nu primește suficientă stimulare mentală, atunci el poate apela la comportamente cum ar fi să mănânce iarbă, să sape sau să mestece. 

Au nevoie de fibre

Unii cercetători au sugerat că unii câini pot mânca iarbă pentru a încerca să introducă mai multe fibre în dieta lor. Într-un caz raportat de cercetători, un câine a mâncat în mod regulat iarbă și a fost bolnav timp de șapte ani, dar a oprit acest comportament atunci când a urmat o dietă bogată în fibre. Dacă te gândești să schimbi dieta câinelui tău, atunci vorbește întotdeauna mai întâi cu medicul veterinar.

Ajută la eliminarea paraziților

Alți cercetători au sugerat că unii câini pot mânca în mod regulat iarbă pentru a ajuta la eliminarea paraziților care ar putea fi în intestine. Iarba nedigerată ar putea ajuta la curățarea intestinului, înfășurându-se în jurul paraziților și îndepărtându-i pe măsură ce iarba iese din tractul digestiv.

Este normal? 

Da. Un sondaj efectuat pe 1.500 de proprietari de câini a constatat că aproape 70% dintre aceștia au spus că patrupezii lor mănâncă plante în fiecare zi, sau cel puțin o dată pe săptămână. Acest comportament s-a dovedit a fi deosebit de comun la câinii mai tineri.

Câinii sunt omnivori, astfel consumul plantelor și al cărnii este natural. 

Ar trebui să-ți oprești câinele din a mânca iarbă?

Mâncatul ierbii este un comportament normal pentru câini. Cu toate acestea, câinilor nu ar trebui să li se permită niciodată să mănânce iarbă care a fost tratată cu îngrășăminte, erbicide sau pesticide. Există, de asemenea, riscul ca melcii care au călătorit peste iarbă să infecteze câinele cu viermi pulmonari. Dacă câinele tău mănâncă iarbă în exces, este în mod regulat bolnav sau dă semne de alte probleme de sănătate, atunci ar trebui să vorbești întotdeauna cu medicul veterinar, potrivit Thekennelclub.org.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?